Europa per trein; helemaal zo gek nog niet.

cropped-ice.jpegIn mijn vorige blog had ik het over mijn ‘treinergernissen’. Af en toe heb je van dat soort dingen, maar over het algemeen reis ik zeker niet met tegenzin met de trein, in tegendeel. Ik vind het juist een zeer relaxte manier van reizen, helemaal voor reizen naar het buitenland.

Ik ben met de trein naar half Europa geweest; Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland, Frankrijk, maar ook Denemarken en nog wat landen. En eigenlijk is vrijwel overal het treinreizen me zeer goed bevallen. Tuurlijk zijn er af en toe zaken als verstoringen etc, maar over het algemeen valt het reuze mee.

Uitpluizen

Ik vind het ook heerlijk om uit te pluizen welke route en welke treintickets we het best kunnen kopen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar er zijn ook meer dan zat manieren om naar bijvoorbeeld een bergdorp in Oostenrijk te komen. De kortste route in afstand hoeft zeker niet altijd de kortste route qua reistijd te zijn, en ook zaken als aantal overstapstations en vooral de overstaptijd spelen zeker een rol.

Overstappen

Een overstaptijd van 7 minuten bij een lokaal spoorlijntje in Oostenrijk is het nemen van het risico wel waard, aangezien treinen daar over het algemeen wel op elkaar wachten en je zo bent uit en ingestapt. Een overstaptijd van 7 minuten bij Keulen staat vrijwel gelijk aan het missen van de aansluitende trein, aangezien je daar vrijwel altijd vertraging hebt en je bovendien ook rekening moet houden met waar je in je aansluitende trein moet instappen. Je wilt echt niet de hele trein doorlopen met een koffer en rugzak, op zoek naar de door jou gereserveerde plek..

Handige tips

 • Wat ik trouwens heb gemerkt is dat als je vanuit Nederland via Duitsland naar een ander land, bijvoorbeeld Oostenrijk reist, het dan vrijwel altijd voordeliger is om een ticket van Nederland naar een Duitse stad in de buurt van Nederland, bijvoorbeeld Keulen te kopen en dan een ticket van Keulen naar Oostenrijk. Dat kan als je met twee personen gaat al gauw een euro of 40 schelen. Aangezien je, afhankelijk van overstaptijden en zitplaatreserveringen voor rond de 200 a 250 euro totaal samen in Oostenrijk kan zitten een behoorlijk bedrag.
 • Wil je een treinreis via Duitsland boeken, dan zou ik zeker gebruik maken van de website van de Deutsche Bahn, die vind ik aanzienlijk gebruikersvriendelijker , dan de site van NS Internationaal. Op de site van de DB heb je aanzienlijk meer treinopties en ticketmogelijkheden en bovendien kun je gewoon kiezen voor een Nederlandstalige versie.
 • In Duitsland zijn per deelstaat goedkope regionale dagtickets. De eerste persoon betaalt 23 euro, de volgende personen reizen dan mee voor 4 euro pp.

45 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Quirina Kamoen schreef:

  Soms is de voorpret leuker, dan de reis zelf. Maar wij reizen ook regelmatig met de trein en ook als we naar Duitsland moeten. Vaak ook goedkoper!

  Like

 2. stefaanvivant schreef:

  nog nooit gedaan maar ik sta er wel voor open, het is eens een andere manier van reizen en ik denk vrij relax wel.

  Like

 3. Janet schreef:

  Ik reis echt amper met de trein… met name omdat je tegenwoordig voor een paar tientjes naar het buitenland kunt vliegen. Ik kies dan eigenlijk toch altijd voor het vliegtuig.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Maar dat zijn geen bestemmingen die ook met de trein makkelijk bereikbaar zijn. Vliegen binnen een straal van een km of 750 vind ik ook qua milieubelasting een absolute no. Op dat soort routes mogen ze wat mij betreft een extra hoge vliegbelasting invoeren.

   Like

 4. Skincarebynaomi schreef:

  Lijkt me echt een uitdaging, om een vakantie te plannen met alleen maar de trein! Wel leuk om een keer uit te proberen 🙂

  Like

  1. hphofman schreef:

   Probeer het een keer; Berlijn ofzo

   Like

   1. Skincarebynaomi schreef:

    Ja ga ik zeker doen!

    Like

   2. hphofman schreef:

    Kijk, als je naar/via Duitsland treintickets, zeker op de site van de deutsche bahn. Die hebben ook een Nederlandse website, wel zo makkelijk

    Like

   3. Skincarebynaomi schreef:

    Dankjewel voor de tips!!

    Like

 5. Beau Bewust schreef:

  Leuk artikel! Nog nooit gedaan maar lijkt mij oprecht heel tof om eens te doen.

  Like

 6. Melissa schreef:

  Ik vind doodeng om met trein of bus te gaan zou dan ook nooit alleen grote stuk reizen. Wel handige tips

  Like

  1. hphofman schreef:

   Wat vind je eng aan reizen met de trein? Heb je dat ook met reizen per vliegtuig?

   Like

 7. Wanda Bisschop schreef:

  Ik reis echt heel weinig met de trein, laat staan in het buitenland. Ooit wel met de trein naar Milaan geweest vanuit het Comomeer, maar verder gaan we eigenlijk altijd met de auto op pad.

  Like

 8. lodi schreef:

  In de jaren 90 vierde ik vakantie door te interrailen, wat was dit gaaf en op wat een fantastische plekken ben ik geweest, dit was echt vakantie vieren!

  Like

 9. echwel schreef:

  Haha, alles wat jij beschrijft in je stukje (tot de tips dan) zou bij mij een grote bron van ergernis zijn… een enkel reisje op vakantie a la, maar de hele trip per trein zou me ech een ramp.lojken. nou ja, behalve de trans Siberië expres dan…😀

  Like

  1. hphofman schreef:

   Valt wel mee, problemen zijn er om overwonnen te worden. Met auto of vliegtuigergernissen zijn ook hele blogs te vullen 😀

   Like

   1. echwel schreef:

    Oh ja, ik weet er alles van tijdens onze queeste zijn we er zoveel tegengekomen dat we ze zelfs een aparte naam gingen geven; queesties (een samenvoeging van queeste en kwestie, vandaar de naam ;))

    Like

   2. hphofman schreef:

    Ik vroeg me al af waar de naam vandaan kwam. Lees het blog altijd trouw

    Like

 10. Melissa schreef:

  Ik reis sinds mijn studententijd nauwelijks met de trein, maar een Internationaal treintripje is wel een overweging waard als ik jouw tips zo lees!

  Like

 11. Globalizious schreef:

  Het lijkt mij onwijs leuk om ooit nog eens zo’n treinreis door Europa te maken. Ik hou van treinen.

  Like

 12. Heel leuk geschreven! Ik ben ook wel eens met de trein gegaan, fijne manier van reizen.

  Like

 13. Virgilia schreef:

  Wij hebben veel gereisd met de trein toen ik nog geen rijbewijs had.
  We wouden het toch altijd leuk maken voor de Kids. Zijn ook een paar keer naar België geweest.

  Like

 14. leuk om dit per trein te doen!
  Zwitserland per trein is prachtig weet ik uit ervaring!

  Like

 15. Maaike Sloos schreef:

  Zolang er in Duitsland niet zoveel vertragingen zijn als in Nederland. Het is wel fijn als je naar een grote stad gaat dat je geen auto hoeft te parkeren!

  Like

  1. hphofman schreef:

   Ik kan je een gedeelde citytrip Dresden / Leipzig zeker aanraden!

   Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.