Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Als Hoog Catharijne de deuren zou sluiten…

blog hoog catharijne

Elke ochtend en namiddag gebruik ik het als doorgangsroute richting mijn werk even verderop in Utrecht: Hoog Catharijne. Een jaar geleden werd Hoog Catharijne nieuwe stijl geopend, en een maand of wat geleden werd er een nieuw deel geopend.

Zamboni’s

En ik weet nog steeds niet wat ik er nu precies van vind, ’s ochtends als ik er rond een uur of 7 doorheen loop. De schoonmakers zijn dan druk bezig om met apparaten die nog het meest lijken op die Zamboni’s die ze gebruiken om de ijsvloer in Thialf weer schaatsklaar te maken, de vloeren weer een beetje toonbaar te maken na weer een dag winkelpubliek. En als ik er dan door heen loop vraag ik me geregeld af waarom ik nog steeds moeite heb met Hoog Catharijne nieuwe stijl.

Verstand/gevoel

Puur rationeel gezien is het een hele vooruitgang, want de vorige versie was zeker niet comfortabeler; het was een oude bende en een doolhof, maar toch: het had wel iets dat het huidige Hoog Catharijne mist; sfeer.

Het huidige Hoog Catharijne is zo clean, levenloos. Ja het is allemaal schoon en licht, winkels zijn ruim, maar toch; op de een of andere manier roept het niet echt gevoel bij me op. Het is zo anoniem en inwisselbaar. Door het centrum van Utrecht loop ik met plezier als ik pauze heb, maar ik ga zeker niet puur voor mijn plezier door Hoog Catharijne lopen, al is het naast de deur.

Tuurlijk, het is een winkelcentrum, en daar is het hoofddoel nu eenmaal het maken van omzet, maar zorg dat het ook een plek is waar mensen met plezier verblijven in plaats van als zombies gehaast van de ene winkel naar de andere lopen. Waar het hoofddoel niet kopen is, maar ontspanning.

Gevoel

Creeër ruimtes waar mensen ook voor hun plezier willen verblijven, zoals zitjes tussen het groen, een museum nieuwe stijl, geef organisaties de ruimte zich te presenteren, of weet ik veel wat, zorg voor gevoel.

Ik denk dat je op die manier mensen ook veel langer weet te houden. Nu lopen ze doelgericht hun winkels af en verdwijnen ze daarna weer. Door ze uit dat doelgerichte te halen, staan ze veel meer open voor andere dingen, die ze oorspronkelijk niet van plan waren.

Wie weet dat er daardoor wat gevoel in Hoog Catharijne komt, in plaats van die anonieme koopfabriek die het nu is.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

23 gedachten over “Als Hoog Catharijne de deuren zou sluiten…

  1. Ik heb 5 jaar in Utrecht gestudeerd, dus ben er wel eens geweest. Voor mij was het alleen een doorgangsroute tussen de stad en het station. Wel makkelijker dat de winkels goed te bereiken waren vanaf het station. Maar voor de gezelligheid zou ik er niet zo snel komen.

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.