Gele hesjes, wat moet je ermee?

cropped-cropped-cropped-camperduin211.jpgJe zal een tijdje geleden maar een romantisch stedentripje Parijs hebben geboekt voor afgelopen weekend…en dan als teken van Parijse gastvrijheid (voor het geval Parijs ooit gastvrij is) op molotovcocktails en traangas worden getrakteerd door protesterende ‘gele hesjes’.

 En die gele hesjes verspreiden zich als een olievlek over Europa. In Nederland tel je als stad niet mee als je geen demonstratie van gele hesjes binnen je stadsgrenzen hebt,gelukkig is Houten wat dat betreft nog een dorp..

Wellicht was het al duidelijk maar voor het geval dat niet het geval was nogmaals: ik heb weinig met die hele gele hesjes beweging. Waarom? Omdat ze veel te veel in de slachtofferrol kruipen. Ze zijn overal tegen, het ligt altijd aan anderen,nooit aan zichzelf, en zelf met alternatieven komen is teveel gevraagd.

Zomaar wat onzin dingen:

 • Alles wordt maar duurder, dat komt door de euro…alsof toen we nog de gulden hadden er geen sprake was van inflatie…
 • We zijn niet tegen vluchtelingen, maar wel tegen profiteurs. Alsof niet iedereen tegen mensen die misbruik maken van iets is.
 • Het zorgstelsel moet betaalbaar blijven voor iedereen. Alsof er mensen zijn die het zorgstelsel onbetaalbaar willen maken.
 • Er moet een einde komen aan de woningnood in Nederland.Alsof iemand een toverstokje heeft waarmee je door middel van een tikje met die staf  in één keer voor iedereen een geschikte woning hebt. En die extra huizen mogen dan natuurlijk niet in het nu nog groene deel van Nederland komen want dat moet behouden blijven…
 • Het kabinet Rutte moet aftreden. Wie ervoor in de plaats moet komen vertellen ze niet, ‘want alle politici zijn toch maar zakkenvullers’.

Begrijp me goed, ik snap heel veel van de frustraties en de onmacht van veel mensen. Dat ze het steeds moeilijker hebben met de steeds sneller veranderende wereld. Dat het niet meer de wereld is waarvan ze dachten dat ie voor eeuwig zou blijven bestaan.

Maar met het zoeken van zondebokken, zonder een alternatief aan te dragen, los je ook niets op. Je kunt wel alle politici eruit trappen, maar wie moet dan het land besturen? 

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frederique schreef:

  Ik vind het wel een beetje kort door de bocht zoals het hier geschetst wordt. Ik denk wel dat de gele hesjes inmiddels uitgegroeid zijn tot een heel diverse groep waardoor niet iedereen perse de beste bedoelingen heeft maar het oorspronkelijk idee erachter vond ik helemaal niet zo slecht. Ik vind juist dat als men ergens niet gelukkig mee is, dat diegene dat moet laten weten. Demonstreren is een legitieme manier om dat te doen. Daar is vroeger nog voor gestreden he, om de burgers het recht tot demonstreren te geven, dus ik zeg: maak er gebruik van. Wat wel jammer is, is als op een gegeven moment de redelijkheid verloren gaat. Dat is nu een beetje helaas.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Maar geef aan wat je wilt, maar nu hoor je allerlei, tegengestelde meningen. Hoe weet je dan waar ze voor of tegen zijn. Vandaar dat je nu allerlei afsplitsingen hebt

   Like

 2. Manon schreef:

  Ik vond dat zo’n onzin, die gele hesjes beweging dat ik me zelfs er niet in kon verdiepen in de krant.

  Like

 3. Sanne schreef:

  Ik vrees dat dit altijd een probleem en discussie zal blijven. Net zoals bij ons de stakingen voor het klimaat. Niks aan te doen vrees ik..

  Like

  1. Hier had ik nog niet eens over nagedacht verder, vindt t jammer dat hun het zo uitgebreid doen en dat ze zoveel aandacht krijgen

   Like

 4. Janet schreef:

  Ik ben het wel enigszins met je eens. Het is gelijk zo negatief allemaal en dat is jammer. De schastoffer gaan spelen heb ik ook niet zo veel mee.

  Like

 5. Rory Blokzijl schreef:

  Dat is een van de redenen waarom ik nooit meer naar het nieuws kijk. Als er iets heel belangrijk is hoor ik het wel van mijn man (die allerlei news feeds volgt en van allerlei notificaties krijgt op zijn smartphone). Ik vind het allemaal veel te negatief. En dat wil ik niet in mijn ‘vortex’ zetten. Ik ga voor positiviteit. Klinkt wellicht naïef maar werkt voor mij veel beter.

  Like

 6. sandravda schreef:

  Ik volg je helemaal!
  Die gele hesjes hebben ons in november heel wat stress bezorgd… Wij zaten in Nice en wisten niet of we vanwege hun acties in de luchthaven zouden geraken voor onze terugvlucht. Gelukkig is het ons gelukt

  Like

 7. Laura schreef:

  Ben benieuwd of ze hier in nederland goed voet aan de grond kunnen krijgen..

  Like

 8. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het bijzonder hoe snel zo’n fenomeen inburgert. De Gele Hesjes. Ze zijn nu al een begrip. Maar van dat slachtoffergedoe houd ik ook niet.

  Like

 9. merle21 schreef:

  Goed en artikel en helemaal waar. Ik was laatst in Eindhoven en plomp ineens een hele invasie van de gele hesjes.

  Like

 10. Joost Poppinga schreef:

  De gele hesjes, ik kan er maar geen echte mening over vormen. Aan de ene kant lijkt het op een stel anarchisten die maar 1 doelstelling hebbben namelijk rel schoppen. Aan de andere kant begrijp ik dat mensen kwaad worden op bepaalde machthebbers en media die neerkijken op het volk. Maar misschien nog erger het volk de rekening laten betalen. Overigens is het woord volk niet mijn keuze, dat is bedacht door machthebbers.

  Over politici hoef je je niet zo druk te maken. Die zijn voor de korte termijn. De ambtenaren met hun advies vriendjes daar zou ik mij meer zorgen over maken. Om over de banken nog maar te zwijgen. Dit Old Boys netwerk is maar moeilijk omver te werpen. Ze zijn namelijk overal, aan de klimaattafels, bij de minister (zelf) of via lobbyisten. De plaag van dit soort figuren daar is geen geel hesje tegen opgewassen. Misschien als ze een partij gaan vormen met standpunten.

  Like

 11. Skincarebynaomi schreef:

  Zeker waar dit artikel. Je hoort dit in de bevolkingsmond zo vaak. Altijd maar roepen wat ze vinden, maar geen oplossing vertellen hoe het dan wel moet volgens hun!

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.