Sporen tot je groen ziet.

iceReizen met de trein blijft altijd boeiend, en zeker met de trein naar het buitenland is altijd weer een loterij. Ook dit keer weer, toen S. en ik met de trein naar Zwitserland gingen voor onze vakantie.

Frutigen was de plek van bestemming, en zoals altijd gingen we ook nu met de trein. Treintickets hadden we een aantal maanden geleden gekocht, slechts twee keer overstappen, ruimte overstaptijden, perfect geregeld… dachten we toen…

Want een maand of wat nadat we die treintickets hadden gekocht, kwam er allemaal gedoe met treinen die eerst later, toen eerder, en vervolgens helemaal niet zouden rijden… Maar dat gedoe kon je al in deze blogpost lezen.

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome, en in dit geval Frutigen leiden, dus na wat gespeur en het maken van nieuwe zitplaatsreserveringen was ook dat geregeld. Helaas met meer overstapstations en krappe overstaptijden van soms minder dan 10 minuten, maar het zag er allemaal goed te doen uit.

En de heenreis viel reuze mee, zonder problemen haalden we al onze aansluitingen, en op tijd rolde onze laatste trein het station van Frutigen binnen.

Zit je goed?

Een vrijwel probleemloze reis, op 1 ding na…. een eigenlijk elke keer weer terugkomende ergernis; het gedoe met zitplaatsreserveringen, en dan vooral in het Nederlandse deel van internationale treinen. Toch wel apart dat als je in een vliegtuig een stoel reserveert, niemand het waagt om op jouw stoel te gaan zitten, terwijl het in de trein altijd weer een heel gedoe is om op de door jou gereserveerde stoelen te kunnen zitten.

Omdat S. niet goed tegen achteruitreizen kan, en we met koffers niet een hele treincoupe door willen zeulen, kiezen we daarom altijd zitplaatsen tegenover elkaar zodat we in ieder geval verzekerd zijn van 1 ‘vooruitrijdende’ zitplaats, en plekken die een beetje aan het begin van een treincoupé liggen.

Voor die zitplaatsreserveringen betaal je, maar dat vormt voor sommigen geen belemmering om er gewoon te gaan zitten.

Nu was het ook weer prijs. Op Utrecht Centraal stapten we in de trein richting Keulen, maar bij onze zitplaatsen aangekomen bleken daar al twee mensen te zitten. Toen S. aangaf dat ze op onze plekken zaten, deden ze eerst of ze niets hoorden, maar uiteindelijk gaven ze aan dat er anderen op hun plaatsen zaten en dat zij daarom op maar onze plaatsen zijn gaan zitten.

Als er nu zat vrije plekken waren was het niet zo’n probleem, maar aangezien het erg vol zat, moesten die mensen op die andere plek gewoon weg. Het waren van die types van grote bek, nergens iets van aantrekken, en anderen gaan dan vanzelf wel opzij. Bij de mensen die nu op onze plaatsen zaten lukte dat, maar ze dan hadden ze buiten S. gerekend.

In eerste instantie weigerden ze plaats te maken, maar toen S. de conducteur erbij haalde, kozen ze uiteindelijk toch eieren voor hun geld.

Van tevoren hadden ze niet gekeken waar hun treincoupé was, en toen de trein arriveerde, en die coupé aan het eind van de trein bleek te zijn, hadden ze geen zin om daar heen te lopen en besloten ze om dan maar gewoon in te stappen en ergens te gaan zitten…

Maar uiteindelijk kwam alles toch nog goed en na een uur of 11 arriveerden we in zonnig Frutigen.

Op de weg terug

Na een meer dan geslaagde vakantie was het twee weken later weer tijd om de trein richting Nederland te pakken.

Omdat Zwitserland al duur genoeg is, hadden we een route gevonden waardoor we voor nog geen 90 euro van Frutigen weer in Houten terecht zouden komen. We moesten daarvoor wel overstappen in Bern, Mannheim, Dusseldorf, Venlo en Den Bosch, maar zou goed te doen moeten zijn; overal minimaal 15 minuten overstaptijd.

De eerste treinen gingen soepeltjes; zon scheen, en ik zag de bergen langzamerhand steeds meer in de verte verdwijnen.

Trein gemist? Vloek niet..

Maar in de trein naar Mannheim begon het gedoe; trein vertrok al paar minuten later, maar aangezien we 19 minuten zouden hebben, zouden we nog tijd zat overhouden. Maar die 19 minuten overstaptijd werden 15 minuten, 10 minuten, 5 minuten en uiteindelijk zouden we helemaal geen overstaptijd meer hebben, aangezien er nog 10 minuten extra vertraging bovenop kwam… Onze aansluitende trein zouden we dus missen, totdat ik zag dat onze volgende trein een vertraging had van 10 minuten waardoor we die alsnog zouden kunnen halen, een geluk bij een ongeluk… dachten we…

Te vroeg gejuicht, want toen we op het perron stonden te wachten op onze aansluitende trein, veranderde de vertraging op het bord voortdurend, om uiteindelijk op te lopen tot 35 minuten….

Gevolg was dat we in Venlo weer een latere trein moesten nemen. Lekkere was wel dat die trein vrijwel uitgestorven was, zodat we alle ruimte voor onszelf hadden.

Rond 10 uur ’s avonds kwamen we uiteindelijk in Houten Castellum aan, na ’s ochtends om half tien vanuit Frutigen te zijn vertrokken;-)

Maar toch… de volgende treinvakantie richting buitenland is ook al weer geboekt;-)

33 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Manon schreef:

  Toch lastig als je afhankelijk bent van iets waar je zelf geen controle in hebt.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Ach ja, net het leven 😁

   Like

 2. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Ik ben nog nooit op reis geweest met de trein (naar het buitenland of in het buitenland). Doordat ik een auto heb vind ik dat veel fijner, geen vertrektijden waar ik rekening mee hoef te houden. Ook al zijn er zat auto ergernissen 😉

  Like

 3. Gea schreef:

  Gelukkig reis ik noet zo vaak met de trein, maar hoor het wel vaak ja

  Like

 4. De trein. Het heeft inderdaad zijn voor en nadelen. Toch vind ik het altijd wel iets leuk hebben, zo even nu en dan met de trein reizen. 😀

  Like

 5. Ik wou dat ik vanalles met de trein kon doen. Maar waar ik woon is geen station en waar ik werk ook niet.

  Like

 6. stefaanvivant schreef:

  Ik krijg altijd stress als ik weet dat men aansluiting heel snel gaat volgen dan ben ik soms zo gejaagd dat ik me nog is vergis van perron 🙂

  Like

 7. xLauratjj schreef:

  In België zeggen we standaard: “met de trein rijden is altijd een beetje reizen .. ” omdat alles zo vaak in de soep draait! Maar blijkbaar is dat niet alleen in België, zo te zien!

  Like

  1. hphofman schreef:

   ondanks alles reis ik toch nog erg graag met de trein. De keren dat het goed gaat staan niet in mijn blog, dat is een stuk saaier om over te schrijven;-) En ik zou natuurlijk als ik met de auto of vliegtuig zou gaan ook de nodige blogs kunnen schrijven over file leed, asociale automobilisten, gedoe op luchthavens, ellenlange vertragingen;-)

   Like

 8. lodi schreef:

  Met de trein reizen in Zwitserland doe ik graag, maar de hele reis er toe, toch echt liever met de auto. Zeker met at gedoe dat men op je plek zit, wat een ellende zeg. Het werd een heel avontuur, zo met de vertragingen.

  Like

  1. hphofman schreef:

   mijn vrouw kan niet tegen achteruit rijden, en daarom boeken we altijd zitplaatsen tegenover elkaar. Vandaar dat het dan extra vervelend is als er gedoe is met zitplaatsen.

   Like

 9. Chicamoms schreef:

  Reizen met de trein heeft ook wel iets!

  Like

  1. itsamomlifenl schreef:

   Ik vind het altijd heel hinderlijk als mensen op je gereserveerde plek gaan zitten. Waar ik ook zo’n hekel aan heb zijn die mensen die in de spits een plek bezet houden met hun tas en vervolgens net doen alsof ze je niet horen of zien.

   Like

 10. Ondanks ik de trein soms echt vervloek en ik veel van je minpuntjes heel goed herken, zou ik ook graag een keer een treinvakantie willen mee maken. Voor studie veel met trein gerezen, niet altijd even fijn..

  Like

  1. hphofman schreef:

   Ik kan het je zeker aanraden, is echt super!

   Like

   1. Nog goede tips waar je mooie / goedkope tripjes kan boeken?

    Like

   2. hphofman schreef:

    Ik kan je een combi citytrip naar Dresden/Leipzig aanraden! Op de site van de deutsche bahn heb je meer keus dan op de site van ns internationaal.
    En als je van mooie treinreizen houdt natuurlijk naar Zwitserland. Duur maar erg mooi! Zijn voor Zwitserland wel kortingspassen. Wil je meer ingewikkelde treinreizen dan is de treinreiswinkel.nl erg handig.

    Liked by 1 persoon

   3. Top, dankjewel! Ik ga er direct eventjes naar kijken, lijkt me echt een geweldige ervaring. Zwitserland is prachtig, vaak met de auto door gekomen, toch is overnachten en alles daar heel duur.

    Like

   4. hphofman schreef:

    En als je van Nederland door Duitsland naar een ander land reist, is het vaak goedkoper om een kaartje van Nederland naar Keulen en van Keulen naar de plek van bestemming te kopen.

    Liked by 1 persoon

   5. Oh meen je, dat is raar.. daar wel even goed opletten dus want dat verwacht je zo 1,2,3 niet

    Like

   6. hphofman schreef:

    Komt doordat ze in Duitsland tickets van Duitsland naar buurlanden hebben. Voor ons scheelt het in juni naar Oostenrijk 35 euro; 250 ipv 285 voor 2 personen totaal

    Like

 11. Frederique schreef:

  Haha het is altijd weer een avontuur zullen we maar zeggen 🙂 Ik reis altijd naar het buitenland met de trein met mijn kids. We houden er erg van. Slaaptreinen vind ik helemaal geweldig!

  Like

  1. hphofman schreef:

   Vind ik ook, je maakt nog eens wat mee, en ontmoet allerlei mensen

   Like

 12. Amy - Sommarmorgon.com schreef:

  Op zich lijkt het me best een mooi project om eens met de trein op vakantie te gaan. Een stuk milieuvriendelijker immers dan auto of vliegtuig. Toch houden dit soort dingen (vertragingen, reserveringen, etc) mij dan wel tegen.. je bent met de auto toch een stuk flexibeler. Maar het staat wel op mijn lijstje om eens te doen!

  Like

  1. hphofman schreef:

   Als ik over de dingen zou bloggen die goed gaan, dan zou het een saai blog worden, de dingen die mis gaan vallen meer op. Maar ik reis nog altijd erg graag per trein naar en door het buitenland. Ook over vliegergernissen kun je zo een blog schrijven, of over file-ergernissen, of asociale chauffeurs etc.

   Like

 13. luchino66 schreef:

  Het heeft zijn charme, met de trein reizen!

  Like

 14. Malou schreef:

  Ooh bah, die vertragingen… Daardoor ben ik niet zo’n fan van de trein.

  Like

 15. Nicole Orriëns schreef:

  Voor mijn gevoel is de trein enorm onbetrouwbaar. Mijn man en jongste dochter reizen dagelijks met de trein, en vaker wel dan niet zijn er onderweg problemen…. Dat vind ik echt een groot nadeel.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Valt wel mee hoor, ik reis ook elke dag met de trein, en vrijwel altijd gaat het goed. Als ik met de auto zo gaan zou ik zo een blog kunnen vullen met auto ergernissen

   Like

 16. Sanne schreef:

  Door al die vertragingen neem ik eigenlijk nooit meer de trein. Krijg er stress van. Wat vervelend dat andere mensen op je plaats zaten.

  Like

 17. Nicole Orriëns schreef:

  Tsjonge, wat zijn sommige mensen toch onbeschoft zeg… Als je op andermans plek zit hoor je toch gewoon op te staan als die mensen komen. Ik snap dat niet. Waar is de hoffelijkheid gebleven.

  Like

 18. Bergfamilie schreef:

  Haha, heel herkenbaar. Ik reis vanuit milieu oogpunt het liefst met de trein, maar het heeft nogal wat haken en ogen. En bij vertraging, kan je ook geen aanspraak meer maken op je gereserveerde plaats… Maar het heeft ook altijd weer wat (als je er een paar dagen later op terugkijkt…).

  Like

 19. Blog voor mannen schreef:

  Tja de trein.. Denk dat ik nog maar 2 keer met de trein echt op reis ben geweest. Naar de Belgische kust was dat toen… Een heel gedoe, overstappen, vertraging, enz. Nee, dan neem ik liever de auto.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.