Apies kijken, hoe lang nog?

DortmundAfgelopen week viel mijn oog op een tv-docu over Artis.

De rode draad was zogenaamd de verbouwing van het olifantenverblijf, maar eigenlijk nog veel meer de werkwijze van de dierentuindirecteur die zich als een soort van zonnekoning gedroeg richting zijn eigen personeel, de Amsterdamse gemeenteraad, en het Artispubliek. Wat boften ze toch allemaal met zo’n visionair als dierentuindirecteur…

Wat ook door de hele docu heen liep, was de discussie van wat tegenwoordig de rol van dierentuinen is, als die er nog is.

Vroeger was alles beter??

Vroeger was het een veredelde kijkdoos; zoveel mogelijk dieren in een hok proppen om maar met zo hoog mogelijke dierenaantallen te kunnen pronken.

Maar gelukkig is dat denken al jaren geleden overboord gezet en zie je nu overal de focus van zoveel mogelijk dieren verzamelen verschuiven naar het opzetten van leefgebieden, waar dan dieren niet meer als afzonderlijke kijkobjecten, maar als onderdeel van een veel grotere groep leven, en zich vanzelf een stuk natuurlijker gedragen.

Wat mij betreft zeker een richting waardoor dierentuinen ook in de toekomst bestaansrecht hebben. Zelf vind ik het ook lekker, om als we ergens een citytrip van een paar dagen hebben, dan als tegenhanger van al het ‘betonnen stadse geweld’, een botanische tuin of een dierentuin te bezoeken. Boeiend dan om te zien hoe eigenlijk al die dierentuinen het samenbrengen van dieren per werelddeel of leefgebied hebben omarmd maar dan allemaal weer andere accenten leggen.

De dierentuin van Leipzig is wat mij betreft een voorbeeld van hoe een moderne dierentuin er uit zou moeten zien. Ruim opgezet waardoor dieren de ruimte hebben, en door het overvloedig gebruik van bomen en struiken een perfecte tegenhanger van al het stadse beton.

Natuurlijk

En tuurlijk speelt de vraag of het natuurlijk is om dieren in een dierentuin op te sluiten. Maar wat is tegenwoordig nog natuurlijk? Is het natuurlijk om dieren in het wild vrij te laten waarbij je weet dat hun leefgebied wordt bedreigd door ontbossing, stropers en nog veel meer? En is het beter voor de natuur om in plaats van dierentuinen te sluiten, met het vliegtuig richting Amazone of Afrika te gaan om de dieren in het echt te zien?

Wat mij betreft een heel grijs gebied, maar ik denk dat dierentuinen in de richting waarop ze nu gaan, ook zeker een rol hebben bij het ontwikkelen van het besef dat we niet alleen op de wereld zijn en dat we zuinig moeten omgaan met alles wat groeit en bloeit op deze aarde.

Dodencel

En ja, zonder twijfel moet er dan wel kritisch worden gekeken of de dieren die nu in een dierentuin zijn, daar allemaal wel op hun plek zijn. Met name bij grote vogels heb ik daar zo mijn twijfels bij. Zo waren we een keer in een vogelpark in Duitsland en daar zat een steenarend in een hok van hoogstens een meter of 10 lang.

Dat soort hokken mogen ze wat mij betreft liever gisteren dan vandaag nog sluiten, want iemand met het verstand van een garnaal ziet nog wel dat zo’n beest doodongelukkig is, en niet meer doet dan zijn leven uitzitten.

 

 

 

24 reacties Voeg uw reactie toe

 1. bookstamel schreef:

  De oude visie van een dierentuin is oud! Ik vind bijv overloon echt een geweldige dierentuin. Er is veel ruimte voor groen en je hebt echt niet het idee dat je alleen langs hokjes loopt maar eerder het idee dat je in een mooi natuurpark loopt en zo nu en dan eens dieren tegen komt.

  Like

 2. Manon schreef:

  Ik ging vroeger best vaak naar Ouwehands en ben laatst weer geweest. Een wereld van verschil, positief!

  Like

 3. Ik ga eigenlijk nooit naar de dierentuin… Maar uiteindelijk behoren de dieren gewoon in het wild te leven en niet in kooien of kleine ruimtes te leven.

  Like

 4. Janet schreef:

  Als kind ging ik naar de dierentuin maar kom er tegenwoordig nooit meer. Alles waarbij dieren niet in hun natuurlijke leefomgeving leven, wil ik niet bezoeken. Dit druist tegen mijn gevoel in.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Gemene vraag, maar hoever trek je dat door? Eet je vlees, gebruik je zuivel? Daarbij leven dieren ook in een onnatuurlijke omgeving.

   Like

   1. Janet schreef:

    Hele gemene vraag maar ik eet dan inderdaad wel vlees en gebruik zuivel. 😉

    Like

 5. Nadia schreef:

  Wij gaan vaak naar Emmen. Het commentaar van bezoekers dat je ver moet lopen snap ik ergens… Maar jeetje wat hebben de meeste dieren mooie ruimtes om te leven. Zoals in het wild zal het niet zijn, maar wel goed dat er aandacht aan besteed wordt.

  Like

 6. Globalizious schreef:

  Zolang de dieren goed verzorgd en genoeg ruimte hebben inderdaad wel…

  Like

 7. Saskia schreef:

  dierentuinen hebben bij mij ook altijd een bijsmaakje. Waar is het dier beter af? in het Wild, of in zijn “hok”…

  Like

 8. laura schreef:

  Dierentuinen zijn oke zolang ze het welzijn van de dieren voorop hebben staan. Ook de fokprogramma’s vind ik oke zolang dit is voor het welzijn en voortbestaan.

  Like

 9. Melissa schreef:

  Heb helemaal niks met arts. Alles te Klein. Wildlands in Emmen is erg mooi maar wel wat prijziger maar weinig hokjes

  Like

 10. Sherry schreef:

  Je hebt helemaal gelijk bepaalde beesten zitten zo krap echt jammer. Een dierentuin is erg leuk maar het mag wat beter geregeld worden

  Like

 11. Sherry schreef:

  Je hebt helemaal gelijk bepaalde beesten zitten zo krap echt jammer. Een dierentuin is erg leuk maar het mag wat beter geregeld worden.

  Like

 12. Wanda schreef:

  Toevallig ben ik laatst nog in de dierentuin van Nordhorn geweest en die is vrij ruim opgezet waardoor ik wel het gevoel kreeg dat de dieren voldoende bewegingsruimte hebben en niet alleen een show hoeven op te voeren voor de bezoekers zoals je vaak ziet.

  Like

 13. Bergfamilie schreef:

  Goed stuk! Ik vind elke dierentuin eigenlijk om te huilen.
  Al hebben ze in Amersfoort een dinosaurus bos wat mij heel goed bevalt. De dinosauriërs zijn hier levend echt nagemaakt, ze bewegen, je ziet hun afmeting en je kan er langs lopen. Heel indrukwekkend. Wat mij betreft is dit het toekomstbeeld voor alle dierentuinen. De dieren waarheidsgetrouw namaken.
  Zo kunnen we ze bekijken en erover leren.
  Maar hoeft niemand te lijden…

  Like

 14. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Sommige dieren hebben veel te weinig ruimte in bepaalde dierentuinen of te weinig om te doen (stereotiep gedrag).

  Like

 15. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het bijzonder dat dierentuinen zo zijn veranderd. Goed dat er nu beter en zorgvuldiger met de dieren wordt omgegaan.

  Like

 16. verdraaidmooi schreef:

  Ik heb zelf ook altijd gemengde gevoelens bij een dierentuin. Het is leuk om bepaalde dieren eens in het echt te zien, maar of die dieren daar ook zo blij van worden…

  Like

 17. Sjoukje schreef:

  Ik kom graag in de dierentuin, mijn dochter kan er enorm van genieten.
  Maar om dieren te zien die zo weinig ruimte krijgen is erg pijnlijk.

  Like

  1. Ik hou van dierentuinen maar ze moeten inderdaad wel genoeg leefruimte hebben en ik denk dat de meeste dieren wel gelukkig zijn in dierentuinen. Circussen vind ik een heel ander verhaal!!! Dat vind ik wel heel zielig

   Like

 18. ingrid schreef:

  mee eens. diertuinen zijn erg leuk maar de dieren moeten wel voldoende leefruimte hebben

  Like

 19. lodi schreef:

  Ik kwam vroeger veel in Artis ( zeg 35-40 jaar geleden elke schoolreisje) en toen vond ik het al zielig , die beesten in een klein hokje. Ik ben dol op dierentuinen maar dan die van bijvoorbeeld die in Amerika in San Diego en dan niet die in de stad, maar het wildpark, waar de beesten rondlopen op ontzettende grote vlaktes.

  Like

 20. stefaanvivant schreef:

  JA die vogelkooien zijn verschrikkelijk, ik zag er ook zo een paar vliegen van de ene kant van de andere maar moesten duidelijk opletten om de kooi niet te raken! pfff

  Like

 21. Stef Den Flater schreef:

  De oude visie van een dierentuin is in een groot deel van Europa niet meer te vinden. Gelukkig maar. Overheden houden dierentuinen aan de wet (al dan niet onder druk van de publieke opinie en Europa) met als gevolg dat bijvoorbeeld circussen met dieren haast niet meer te vinden zijn. Elders zijn er nog steeds schrijnende toestanden. Toch lijkt me dierenleed niet een kwestie van dierentuinen. De dieren zijn er wel opgesloten maar leven er gemiddeld langer en worden ook goed verzorgt. Wat me meer stoort, is de manier waarop sommige mensen (huis)dieren houden. Persoonlijk vind ik dat dierentuinen een bewijs zijn dat mensen in het algemeen heel slecht omgaan met dieren. Behalve het vernietigen van de leefgebieden waar al die dieren normaal leefden, is er ook vervuiling en vooral ook de jacht die heel wat diersoorten fataal dreigt te worden. Wanneer dierentuinen neushoorns extra moeten beveiligen tegen stropers, dan toont het toch dat sommige mensen geen moer geven om de natuur. Wat uw opmerking betreffende die steenarend nog deze bedenking: paarden zitten ook niet echt ruim in een stal. Toch wil dat niet zeggen dat die paarden helemaal geen beweging hebben noch constant op stal blijven staan. Zo weet ik dat heel wat roofvogels in dierentuinen getrainde dieren zijn die regelmatig door een valkenier mee genomen worden en dus niet constant in die veel te krappe kooi moeten blijven. Sommige dierentuin hebben daarom roofvogelshows maar de dierentuin van Antwerpen gebruikt dan weer roofvogels om onder meer de populatie meeuwen onder controle te houden.
  mvg,

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.