Geplaatst in Dagelijkse leven

Lp’s; van oude zooi naar…?

lp

Hoe lang het geleden is dat ik mijn lp’s en platenspeler de deur uit deed, geen flauw idee, maar het zal eerder 20 dan 10 jaar geleden zijn..

Waarschijnlijk heb ik ze weg gedaan toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, of anders bij een verhuizing daarna. Een ideaal moment om grote schoonmaak te houden, en lp’s vond ik toen maar onhandig grote dingen. Cd’s waren veel kleiner en je had veel minder last van krassen en dus van nummers die daardoor verpest werden.

Vergane glorie?

Ik moet zeggen dat ik in de jaren daarna weinig tot geen heimwee had naar die platen en ik beschouwde ze als soort van vergane glorie die een plaats had gekregen op de berg der vergetelheid, naast onder andere de zwart-wit tv en de cassetterecorder.

Tot een paar weken terug… Ik was bij een van mijn broers toen hij opeens een platenspeler en een stapeltje lp’s liet zien die hij had gekocht. Hij vertelde ook naar welke lp’s hij nog op zoek was. En vooral bij dat laatste spitste ik mijn oren, want ik ben heel erg van het ‘zoekt en gij zult vinden’ principe. Ik vind het heerlijk om of voor mijzelf, of als ik weet dat iemand anders iets speciaals zoekt, allerlei sites etc door te spitten op zoek naar dat ene bijzondere product, een net wat leukere prijs of een handigere route oid.

Kringloop

Ik besloot om mijn zoektocht eerst ‘offline’ te beginnen en wel bij de kringloopwinkels. In Houten en in Nieuwegein zijn er drie, dus daar zou toch wel wat te vinden moeten zijn. S. en ik daar dus heen, maar de opbrengst viel bepaald niet mee; lp’s zat, maar veruit het overgrote deel van die lp’s waren lp’s waarvan ik het me heel goed kon voorstellen dat mensen daar van af wilden.

Op een gegeven ogenblik zagen we bij de kassa nog een bak met speciale lp’s. Na wat rondsnuffelen zag ik daar een paar lp’s die op mijn lijst stonden, maar helaas… Toen ik de lp’s uit de hoezen haalde om ze te controleren, bleken ze vergeven te zijn van de krassen. Beetje een tegenvaller. Uiteindelijk was de opbrengst na drie kringloopwinkels welgeteld 1 lp…

Marktplaats

Dat kon beter, dus ik verlegde mijn zoektocht noodgedwongen maar naar Marktplaats. En daar werd ik een stuk vrolijker van. Heerlijk allerlei advertenties doorspitten, en steeds meer in de richting komen van wat ik zocht. Nadeel was wel dat verkopers vaak maar 1 of 2 lp’s hadden die ik zocht, en dan vormden de verzendkosten wel een heel groot deel van de totale prijs.

Uiteindelijk na het nodige gezoek vond ik een adres, ook nog een vlak in de buurt, waar ze een flink aantal lp’s hadden die ik zocht. Omdat het vlakbij Houten was konden we daar met de auto heen, en bespaarden we dus ook de verzendkosten.

Meesterwerk

Zeker toen ik al die platen in mijn handen had begon het erg te kriebelen… Veel van die lp’s zijn ware meesterwerkjes om te zien en het gevoel dat zo’n lp geeft is toch niet te vergelijken met zo’n kil nietszeggend plastic cd-doosje. Urenlang heb ik toen allerlei sites doorgespit, op zoek naar een platenspeler die er leuk uitzag, maar die ook een beetje aardige interne luidspreker had. Er kwam van alles langs, maar toch.. iets weerhield me om op de koopknop te drukken.

Rationaliteit

Wellicht kwam toen toch de rationaliteit bovendrijven: hoe lang zou ik, na de eerste bevlieging die lp’s draaien? Zouden ze na verloop van tijd toch ook weer bij de kringloop belanden? Waar moeten we die platenspeler neerzetten? Heel veel goede albums heb ik al op cd en bovendien luister ik steeds meer muziek online.

Allemaal hele rationale punten, waardoor er momenteel (nog?) geen platenspeler in onze huiskamer staat.

Of dat zo blijft? De tijd zal het uitwijzen;-)

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

26 gedachten over “Lp’s; van oude zooi naar…?

 1. Mijn man heeft ook aantal lp`s en oude lp apparaat maar dan die al weggooien toen wij verhuisden. De lp`s zijn nu in de schuur. Ik wel graag lp`s draaien, alleen geen apparaat om de lp`s mee te draaien.

  https://dhini.nl

  Like

 2. Hier bij ons in de buurt zijn zelfs diverse zaken waar je lp’s kunt kopen. Ik vind ze nog steeds erg leuk, maar kom er nooit aan toe eigenlijk.

  Like

 3. ik kom zelf niet uit de lp tijd. Waar ik goedkopere LP’s voor gebruik is het maken van schalen enz. Wel nadat mijn pa de doos door heeft gekeken.

  Like

 4. Henk,

  Bij mij kan je ook een plaatje draaien. Redelijk nieuwe platenspeler. Zelf nog veel oude, maar ook nieuwe platen. Nieuwe platen gaan meestal vegezeld van een cd of downloadlink.

  Dammes

  Like

 5. Hallo broertje.

  Je mag best bij mij langskomen om naar de lp’s te luisteren hoor! scheelt je de aanschaf van een platenspeler.

  Leuk artikel weer trouwens. Ik lees ze altijd graag. De stijl en het taalgebruik. Prima. Vooral doorgaan zo.

  Groetjes,

  Joost

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.