Loop in Houten door een willekeurige straat en de kans is bijna 100% dat je ze ziet hangen op daken; zonnepanelen.
Zelf waren S. en ik ook al een tijd aan het dubben over het wel of niet aanschaffen van die dingen. Gedeeltelijk in onze eigen energiebehoefte voorzien, steeds stijgende energieheffingen, en veel breder, het minder afhankelijk zijn van energiebronnen die steeds schaarser raken, zoals gas; steeds meer redenen om over te stappen.
Bovendien is het zonde om een energiebron die gratis voorhanden is, en waar niemand last van heeft als je het gebruikt links te laten liggen. Windenergie is ook ruim voorhanden, maar je zet niet zomaar een windmolen in je tuin, en bovendien vormen windmolens en Houten niet bepaald een gelukkige combinatie…
Maar op een zaterdagochtend waren we er opeens uit: we doen het, we gaan voor zonnepanelen.
Voordat we op zoek gingen naar een leverancier wilde ik zelf eerst wat meer thuis worden in de wondere wereld van zonnepanelen, om zodoende bij de gesprekken met de leveranciers ook wat meer te weten waar het nu om gaat.
En toen ging er een wereld voor me open; Wattpiek, Omvormers, optimizers, monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne panelen en zelfs glas/glas panelen. Van sommige zaken wist ik niets eens dat ze bestonden;-).
Informatie
Een hele zoektocht, maar wat me in positieve zin opviel was dat we op heel veel websites van leveranciers vrij eenvoudig goede algemene informatie over het hoe en wat van zonnepanelen en wat er allemaal bij komt kijken konden vinden. Tuurlijk kleuren ze die info af en toe in in de richting van hun eigen producten, maar ik heb, zeker met technische zaken wel eens moeizamere zoektochten naar informatie gehad.
Cowboys
Nadat we ons dus de wondere wereld der zonnepanelen wat meer eigen hadden gemaakt, werd het tijd om wat leveranciers thuis uit te nodigen om te kijken wat ze ons te bieden hadden. Maar hoe bepaalden we wat een goede leverancier was en wie gewoon een cowboy was die snel geld wilde verdienen door ‘voor een speciaal prijsje’ wat zonnepanelen uit een vage restpartij op ons dak te knallen waarvan na een tijdje blijkt dat die panelen toch niet leveren wat er werd voorgespiegeld?
Uiteindelijk nodigden we op basis van de goede ervaringen van vrienden twee leveranciers bij ons thuis uit om te kijken wat ze voor ons konden betekenen.
Ondertussen waren we ook al meerdere keren gewoon dwars door Houten gelopen om te kijken wat voor panelen er her en der op daken waren gemonteerd.
Viersterren of Mc Donald’s?
Allebei de gesprekken verliepen zeer goed, waarbij de eerste iets te nadrukkelijk inspeelde op gevoel. Dat hun panelen eigenlijk te vergelijken waren met viersterrenrestaurants, terwijl de panelen van anderen meer te vergelijken waren met restaurants als McDonald’s en dat die andere fabrikanten zich alleen van elkaar onderscheidden met steeds een ander sausje. Opmerkelijk genoeg gaf hij later aan toch ook panelen in de ‘McDonalds categorie’ aan te bieden.
Met de tweede leverancier klikte het eigenlijk meteen al; duidelijk gaf hij alle voors en tegens aan, en hij gaf ook meteen aan dat, doordat ons dak op het zuiden lag, en er geen schaduwveroorzakers in de buurt aanwezig waren, een bepaald type, duurder paneel, in onze situatie eigenlijk too much was. Ook was hij al helemaal aan het meedenken waar met het minste overlast het beste alle aansluitingen etc zouden kunnen komen.
Nadat ook de tweede vertegenwoordiger was vertrokken, keken S. En ik elkaar aan, en eigenlijk wisten we allebei al wie het zou worden. Een dag later hadden we al beide offertes ontvangen, en gelukkig bevestigden die ons gevoel. Toen was het dus een kwestie van offerte ondertekenen en het hele circus in gang zetten.
En jij?
Heb jij al zonnepanelen? Zo nee, wat heeft je er tot nu toe van weerhouden? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen met de hele procedure en in hoeverre komt de ingeschatte opbrengst overeen met de daadwerkelijke opbrengst?
Een gedachte over “De zon schijnt in Houten”