Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

En ik kies…

blogverkiezingenNog een paar weken en het is zover; Tweede Kamer verkiezingen

Waar ik op ga stemmen? Nog geen flauw idee. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk hebben ze het wat dat betreft maar makkelijk. Twee (Amerika) of vier (VK) partijen waar ze uit kunnen kiezen.

Maar ja, als het resultaat van dat gemak is dat zo’n figuur als Trump als overwinnaar uit de bus komt, dan geef ik toch de voorkeur aan ons ondoorzichtige systeem.

Maar toch… 28 partijen….

Er is geen stroming waar ik me 100% mee kan identificeren, maar ‘ergens links van het midden’ omschrijft wel het best waar ik zo’n beetje thuis hoor. Dan valt een flink deel van die 28 partijen dus al bij voorbaat af.

Maar ja, dan heb je ook nog een partij of tig.

Partij voor de Dieren?

Als veggie heeft de Partij van de Dieren een streepje voor, maar ja, hoe realistisch zijn hun plannen als ze ze niet willen/durven laten doorrekenen? Maar zeker een kanshebber.

Groen Links?

In veel van hun standpunten kan ik me goed vinden, maar ik vind het met die hele opzichtige Amerikaans aandoende campagne rondom Klaver wel heel erg glibberig en randstedelijk worden.

D66?

Niet links, niet rechts, maar wat dan wel? Dat is het grootste probleem dat ik met D66 heb. Hele rationele partij, denk de partij waar ik als ik puur naar de uitgangspunten kijk, het meest mee gemeen heb, maar…

Wat ik daar mis, is een beetje idealisme, passie of hoe ik het ook moet noemen. Het is allemaal zo pragmatisch, bijna klinisch. Pechtold symboliseert wat mij betreft perfect het probleem met D66: een meer dan capabele man, maar hij straalt geen passie uit.

Wel serieuze optie.

CDA?

Op aantal gebieden te conservatief voor me, onder andere veel teveel gericht op gezinnen, terwijl er toch ook echt andere samenlevingsvormen zijn.

PvdA?

Gevoelsmatig heb ik niet heel veel met de PvdA, alhoewel ik niet echt kan aangeven waardoor dat komt. Met hun verkiezingsprogramma is weinig mis, maar toch. Bij de PvdA, en eigenlijk ook een beetje bij het CDA, heb ik het gevoel dat ze niet echt meer relevant zijn.

SP?

Vroeger toen ik nog in Vlaardingen woonde was de SP daar een van de grootste partijen. Maar ze weigerden consequent om hun verantwoordelijkheid te pakken door in een coalitie te stappen. In plaats daarvan waren ze steeds overal tegen. Met nee-partijen heb ik van nature al niets, en alhoewel de SP de laatste jaren wat dat betreft wel steeds constructiever wordt, is het geen partij waar ik gauw op zal stemmen.

Nog 14 dagen tot aan 15 maart…

Er begint zich al wel een voorkeur te vormen, maar wellicht dat ik pas 15 maart als ik in het stemhokje sta, mijn keus bepaal…

En jij?

Heb jij al een keuze gemaakt? En wat is voor jou de afweging om juist op die partij te stemmen?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.