Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Op een dag weet je het; je vertrekt naar Hawaï.

bloghawaiEen (tweede) huis in het buitenland, wie droomt daar nu niet van? Half Nederland als je de veelheid aan programma’s daarover mag geloven.

Droomhuis gezocht

Zo heb je bij Omroep Max een programma ‘Droomhuis gezocht’ heet het geloof ik. De alwetende Sybrand Niessen begeleidt dan stellen die op zoek gaan naar een huis. Sybrand Niessen is de man die, als je dat programma mag geloven, meer talen spreekt dan Ivo Niehe, vrienden over de gehele wereld heeft, makelaar is met een perfect zicht op de plaatselijke huizenmarkt, jurist is en een wandelende encyclopedie.

De  huizen waar het dan om gaat zijn dan vrijwel  altijd huizen waar soms een deurtje scheef hangt, er twee kamers zijn plaats van drie of meer van dat soort schokkende ongemakken…

Aloha

Dat het ook anders kan zag ik afgelopen week. Ik was wat aan het zappen, toen ik terecht kwam bij een Amerikaans programma (Buying Hawaï) waarin mensen op zoek zijn naar een huis op Hawaï. Mijn beeld van Hawaï tot dan toe was dat van onbezorgde strandvakanties, kokosnoot met cocktail in de ene hand, ananas in de andere hand, bloemketting om je nek, dat soort werk. Dat bleek toch wel iets anders te zitten.

Het stel waar het om ging (man, vrouw + hond) was op zoek naar een huis op afgelegen plek op het hoofdeiland van Hawaï. Dat eiland blijkt (ja, zo leer je nog wat) onderverdeeld te zijn in 9 lavazones, waarbij zone 1 staat voor gebieden waar de lava nog vrijwel dagelijks stroomt, en 9 staat voor geheel vrij van lavagevaar.

Huis 1

Het eerste huis was om het voorzichtig uit te drukken basic… een hele kale woonkamer en een kleine slaapkamer. Het had geen stromend water, en was door de ligging ook niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dat laatste werd opgevangen door de aanwezigheid van zonnepanelen.

Het eerste, water, was een groter probleem, want dat moest worden gehaald bij een waterpunt, 15 kilometer verderop. De keuken of wat daar voor door moest gaan had de beschikking of een tweepits kooktoestel dat op een gemiddelde camping al als wel erg basic zou worden omschreven.. En o ja, het huis bleek ook te staan in lavazone 2, wat dus betekende dat het huis werd omringd door al dan niet gestolde lava en verder niets. En op nog geen 50 meter van het huis zag je door scheuren in het lava de stoom ontsnappen…

Huis 2

Huis nummer 2 had wat meer luxe, in die zin dat er een grote watertank op het terrein stond waarin het regenwater werd opgevangen, en wat dus gebruikt kon worden voor douche, wc, en met wat filters, voor drinkwater. Wc en douche bleken te zijn gesitueerd in een bijgebouw, 10 meter van het woonhuis. Je bedenkt je ‘s nachts wel tien maal voor je naar de wc moet… Het stond aan de rand van lavazone 2 en 3, dus was wat dat betreft wel iets veiliger, alleen… lag het aan de kust, waardoor het wel in tsunamigebied lag….

Huis 3

Huis 3 was het meest luxe.. want het had de beschikking over wel 8 hectare grond (in lavazone 2)… Nou ja grond, soort van maanlandschap met 8 hectare grotendeels keiharde gestolde lava. De hond kon niet naar buiten doordat de gestolde lava zulke scherpe punten had dat die binnen notime zijn voetzolen zou hebben verwond. Bovendien bleek de vloer te zijn gefabriceerd van papiervezels gemengd met lijm..

De wc? Dat was een ton in de keuken, waar onder de mest wormen zorgden voor het omzetten van de mest in grond…

Pluspunt van het huis daar was wel dat het hoger lag, en dus geen last had van tsunamigevaar, maar er was wel weer een ander puntje, aardbevingen…

Ach ja, is weer eens wat anders dan een tweede huis aan de kust of in de bergen…

En jij?

Waar staat jouw droomhuis?

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.