Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Wat te doen met 40 miljoen?

europa40 miljoen; een bedrag waar je heel wat nuttigs mee kan doen:

  • je steekt het in de ontwikkeling van medicijnen, of;
  • je steekt het in extra subsidie voor energiebesparende maatregelen, of ;
  • je geeft iedere Nederlander 2,50 euro, zodat ie nu de eerste lentezon kan vieren met een lekker ijsje in een ijssalon, of;
  • je geeft het uit aan de meest nutteloze volksraadpleging ooit: het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne

En met ‘dank’ aan een groep hersenloze in de pubertijd blijven hangende idioten oftewel  GeenStijl/Geenpeil is het die laatste optie geworden.

Stembus

Gevolg daarvan is dat we komende woensdag naar de stembus kunnen om aan te geven of we al dan niet instemmen met het associatieverdrag met Oekraïne. Een verdrag dat ook al met diverse andere landen is gesloten zonder dat er ook maar iemand bezwaar tegen maakte, maar nu door die groep is gekaapt om de regering een hak te zetten.

Meer dan dat is het niet, want ik heb het overgrote deel van die neeroepers in de afgelopen weken op nog niet één deugdelijk argument kunnen betrappen waarom het nou zou goed is om af te zien van dat verdrag. Verder dan het schetsen van allerlei doemscenario’s die totaal niets met dat verdrag te maken hebben komen ze niet. Sterker nog; 95% van de neeroepers heeft überhaupt geen flauw idee wat er in dat verdrag staat, maar roept braaf na wat hun grote roerganger hen opdraagt om te roepen. Waarom zou je je ook verdiepen in iets? Het is toch veel gemakkelijker om iemand anders na te blaten? En waarom zou je, als je ergens tegen bent met een goed alternatief komen?

Weg met het referendum

En dus zitten we nu dus opgescheept met een geldverslindend referendum. Ik vind die referendums sowieso zinloos; als er verkiezingen zijn, dan geef ik met mijn volle verstand mijn stem aan een bepaalde kandidaat, en die mag dan samen met zijn/haar partij 4 jaar lang een poging doen dit land te besturen, of vanuit de oppositie het te controleren. Na die periode kijk ik dan bij de volgende verkiezing wel of niet tevreden ben over die persoon/partij.

Daar heb ik geen referendum voor nodig, en zeker niet zo’n halfbakken raadgevend referendum; de regering is niet gehouden aan de uitslag van het referendum, maar ze moeten het meenemen in hun besluitvormingsproces… En stel dat er een Nee komt, dan is het verdrag niet van tafel, maar dan wordt er alleen weer opnieuw onderhandeld. Moet dan dat nieuwe onderhandelingsresultaat dan ook weer in een referendum worden voorgelegd aan Nederland? En waarom dan dit verdrag wel, en soortgelijke verdragen niet? Ben benieuwd wat de neestemmers daar voor mening over hebben…

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.