Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Kijk eens naar wat anders

tvRTL Z: niet bepaald een zender die heel hoog in mijn lijst met favoriete tv-zenders stond, maar ik moet toegeven; ik kijk er steeds vaker naar. De reden? De meer dan interessante docu’s die ze daar hebben.

Omdat het een zakenzender is, zijn het docu’s met een zakelijke insteek, maar wellicht juist daarom zeer interessant.  Vooral de docu’s waarbij ze een kijkje achter de schermen bij bedrijven nemen, zijn meer dan de moeite waard om eens te bekijken.

Omdat ik zelf met interne communicatie bezig ben, is het meteen een mooie gelegenheid om te kijken hoe andere bedrijven dat aanpakken. Onder andere LEGO en Kentucky Fried Chicken (KFC) kwamen al aan de orde.

KFC

De aflevering over KFC was erg boeiend. Als veggie heb ik weinig tot niets te zoeken bij zo’n massaslachter als KFC, maar het leverde wel een paar boeiende uurtjes tv op.

Het ging over de Britse vestgingen dus of het in Nederland ook zo is weet ik niet, maar wat me boeide was de moeite die ze daar namen om hun personeel op andere manieren dan door middel van een normaal salaris tevreden te houden.

Het probleem waar ze bij KFC en soortgelijke bedrijven tegenaan lopen, is dat ze heel veel personeel hebben met een laag salaris. En hoe hou je dat personeel dan tevreden?  Je kunt ze natuurlijk een goed salaris (goh) bieden, maar dan prijzen ze zich bedrijfseconomisch gezien uit de markt vinden ze. Daarom zetten ze bij KFC heel erg in op ander vormen van beloning.

Een van de dingen waar ze daar veel gebruik van maken, is het geven van positieve feedback. Het klinkt zo eenvoudig,  maar het maakt een wereld van verschil of je de nadruk legt op wat iemand verkeerd doet of dat je de insteek kiest van het benadrukken van de positieve activiteiten van iemand, en dan tips geeft van als je dat en dat doet dan kun je je werk nog beter doen.

Om de zoveel maanden worden de filialen van KFC bezocht door een inspecteur die er op moet toezien dat er exact volgens de KFC richtlijnen wordt gewerkt. Naast die controle worden er dan ook steeds onderscheidingen in de vorm van schildjes en medailles uitgereikt aan medewerkers die zich positief onderscheiden. Het lijkt op het eerste gezicht kinderachtig, maar je merkt hoe goed het iemand doet als ie een schouderklopje krijgt.

Elk jaar hebben ze daar ook een gala waarbij dan allerlei zaken worden onderscheiden, zoals de beste drie KFC’ers per functiegroep, het filiaal met de grootste omzetstijging, de beste hygiënescore en nog veel meer.  Mooi om dan de trots te zien van die winnaars.

LEGO

Bij LEGO werd er onder andere een man gevolgd die al jarenlang zelf de mooiste LEGO bouwwerken in elkaar zette. Zijn droom was het om als ontwerper bij LEGO aan de slag te gaan. Een meer dan gewild baantje want mensen staan in de rij voor die functie. Hij werd tijdens de hele sollicitatieprocedure gevolgd, en wat me vooral aansprak was de trots die hij voelde, toen hij uiteindelijk werd aangenomen en dus onderdeel mocht uitmaken van  de LEGO-groep.

Toen ze hem een jaar later  nog eens opzocht bleek hij daar meer dan op zijn plaats te zijn. Mooi om te zien hoe hij zijn ziel en zaligheid kwijt kon in zijn werk. Ook boeiend was om te zien dat ze door de hele LEGO-organisatie heen het personeel stimuleren om vooral ook onder werktijd met LEGO te spelen.

Niet alleen om de zinnen te verzetten en de creativiteit en inspiratie een boost te geven, maar ook om de hele organisatie ervan te doordringen welk product ze maken en waar ze het allemaal voor doen.

Of je nu ontwerper, arbeider of op de boekhouding werkt; het draait daar om die LEGO-steentjes. Iets waar veel organisaties nog wel eens moeite mee hebben; in het oog te houden waar ze het nu eigenlijk allemaal voor doen.

Absoluut een aanrader om ook eens af te stemmen op die zender!

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.