Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Weg met de 10 kilometer

schaatsen10kmJarenlang zat ik, als de EK of WK allroundschaatsen werden gehouden voor de buis. Dat er een Nederlander won was toen nog niet vanzelfsprekend, en daardoor juist zo spannend.

Erepodium

Bleef Hilbert van der Duim overeind? Hield Hein Vergeer stand op de 10.000 meter? Kon Ritsma op tegen Johann Olav Koss? Zou er weer een Oost-Duitse schaatster winnen of zou het nu toch een keer Yvonne van Gennip worden of later Tonny de Jong?

Jarenlang waren dat spannende weekends.  Maar dat was al weer jaren geleden; de laatste jaren is het niet meer de vraag bij de mannen of er een Nederlander wint, maar meer of een niet-Nederlandse schaatser zich tussen de Nederlanders weet te wurmen op het erepodium. Vooral bij de 5 en 10 km was en is het Nederland dat de klok slaat. Leuk voor het ‘oranje boven’ gevoel, maar dodelijk voor het internationale aanzien van allroundschaatsen.

Aanfluiting

Het afgelopen weekend sprak wat dat betreft boekdelen. De enigszins serieuze tegenstand die er bij de mannen op papier was, gooide al bij voorbaat de handdoek in de ring. De één meldde zich bij de start ziek af en de ander trok zich, toen hij zag dat hij voor de 10.000 meter al op een onoverbrugbare achterstand stond, terug.

Vind je het dan gek dat buiten Nederland niemand het allroundschaatsen meer serieus neemt?

Veranderingen

In Nederland is er veel weerstand tegen het voorstel om de 10 km bij de EK en WK allround in te wisselen voor de 1.000 of 3.000 meter, maar wat is de waarde van zo’n afstand als buiten Nederland niemand het meer serieus neemt? Tuurlijk jammer dat voor Nederland dan ‘zekere’ medailles verdwijnen, maar als je wilt voorkomen dat het allround schaatsen helemaal de nek wordt omgedraaid, zul je je moeten aanpassen aan de internationale wens naar kortere, minder voorspelbare en voor de tv aantrekkelijkere, afstanden.

Op de korte termijn is het dan slikken als er eens iemand anders wint, maar op de langere termijn is het voor iedereen beter, aangezien dan het aanzien van het winnen een stuk groter wordt.

Zo’n dodelijk saai EK als afgelopen weekend, waarbij het kijken naar de nog in bloei staande planten in mijn tuin, spannender was dan die 10km wens je niemand meer toe.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

2 gedachten over “Weg met de 10 kilometer

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.