Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Glorieuze dagen voor azijnpissend Nederland

azijnZo’n beetje heel Nederland zocht de afgelopen Kerstdagen familie en vrienden op om er met elkaar een paar gezellige dagen van te maken.

Ik ben benieuwd hoe azijnpissend Nederland de afgelopen kerstdagen heeft doorgebracht want die hadden de afgelopen dagen een toptijd met de ondergang van V&D, de lager dan verwachte opbrengst van Serious Request, en dat zwembad in Ede dat het voornemen had om vluchtelingen een leuke dag te bezorgen.

Bijltjesdag

Afgelopen week was het bijltjesdag voor heel wat winkelketens. Manfield, Scapino, Invito, DA V&D, en nog meer maakten allemaal bekend in zwaar weer te zitten. Wat me daarbij opviel, met name bij V&D, was wat een stortvloed aan negatieve, totaal gevoelloze reacties dat opleverde.

Tuurlijk; social media is voor een hoop mensen de ideale plek om hun opgekropte frustraties laf anoniem uit te braken, maar toch. Je kunt V&D qua assortiment, klantvriendelijkheid, bedrijfsvoering of wat dan ook helemaal niets vinden, maar je moet wel een heel triest leven hebben om blij te zijn dat een zaak met 10.000 werknemers op het punt staat om te vallen.

Duizenden mensen komen als gevolg daarvan wellicht zonder baan te zitten, en hele winkelstraten dreigen door die stroom aan winkelfaillissementen onleefbaar te worden, maar daar heeft de genoegzame azijnpisser geen boodschap aan.

Benieuwd hoe zo’n figuur reageert als hij begin januari op zijn werk komt en dan te horen krijgt dat zijn zogenaamd zo zeker lijkende baan baan op het spel staat.

Serious Request 2015

De opbrengst van Serious Request was dit jaar een stuk lager dan vorig jaar, maar desondanks een mooi bedrag voor het Rode Kruis om weer een heleboel mensen te helpen. Maar de azijnpisser zag weer zijn kans schoon om juichend zijn in gal gedoopte gifpijlen op 3FM, het Rode Kruis en weet ik veel wat te richten:

De DJ’s in dat huis waren slechts aandachtsgeile figuren die daar alleen maar ter eigen glorie zaten, er blijft van alles aan de strijkstok hangen, de actie had voor de voedselbank of een ander goed doel in Nederland moeten zijn, en natuurlijk het stokpaardje van de gemiddelde azijnpisser; het zijn allemaal zijn belastingcenten waar het van betaald wordt.

Tuurlijk kun je het oneens zijn met het gegeven dat Serious Request steeds om doelen in het buitenland draait, maar alhoewel sommigen er anders over schijnen te denken; je bent niet alleen op de wereld. De wereld houdt niet op bij de grenzen van Nederland. Nederland maakt deel uit van de wereld. Als er ooit in Nederland iets zou gebeuren waardoor we hulp van het buitenland nodig hebben, zijn ze maar wat blij als die hulp wordt geleverd.

Iedereen is van de wereld

En als je vindt dat er een hek om Nederland moet; wees dan ook zo consequent om alle spullen die in het buitenland worden gemaakt weg te doen. Dus die Nikes of andere kleding die je draagt maar die in Bangladesh of soortgelijke landen worden gemaakt, die gaat dan natuurlijk meteen de deur uit. En ook die telefoon, tablet of andere gadget waar spullen uit lage loon landen in zit gaat dan ook de deur uit…

En ja er zijn in Nederland ook heel veel goede doelen die het geld goed kunnen gebruiken, maar waarom zou je dan een ander goed doel geld misgunnen? Het ene goede doel is niet beter of slechter dan het andere.

En als je vindt dat een bepaald goed doel extra geld nodig hebt, wat staat jou dan in de weg om een actie op te starten? Wees creatief, span je in, en wie weet wat het gaat opleveren… Maar ja, dat is natuurlijk een brug te ver voor de azijnpisser, want dan moet ie iets constructiefs doen, en daar is ie niet toe in staat.

Zwembad Ede

In Ede wilden ze opgevangen vluchtelingen trakteren op een zwembaduitje. Een mooi gebaar zo in deze kersttijd. Vluchtelingen worden van hot naar her gesleept; een paar dagen in de ene plaats, dan weer een paar dagen naar een andere plaats, om nog geen paar dagen later weer gedwongen te zijn naar weer een andere plek ergens anders in Nederland te verhuizen. Een situatie waar je bepaald niet vrolijk van wordt. Om ze dan met kerst wat positieve afleiding te geven, daar kan toch niemand moeite mee hebben zou je zeggen.

Maar wederom liet egoïstisch en azijnzeikend Nederland van zich horen. Waar dat zwembad het gore lef vandaan haalde om ze dat aan te bieden van hun belastingcenten, of dat ze zelf honderden euro’s hadden betaald voor zwemlessen voor hun kinderen en dat daarom vluchtelingen geen recht zouden hebben op een uurtje zwemmen waren een paar van de argumenten.

Ik snap niet waar ze zich druk om maken: december is een stille tijd voor zwembaden, de gemiddelde Nederlander loopt er dan bepaald niet de deur plat, dus totaal niemand die er enige last van heeft als een groep vluchtelingen een uur of wat alle zorgen van zich afzwemt. Ze kikkeren er allen maar van op, want als je in een opvanglocatie zit en je er totaal niets mag doen, dan levert dat alleen maar ongelukkige en gefrustreerde mensen op, met alle daarbij horende negatieve gevolgen voor de omgeving.

2016

Maar voor voor de azijnzeikers is dat allemaal niet belangrijk, die houdt zich lekker bij zijn eigen kortzichtige mening. En schenkt zichzelf nog eens goed in, benieuwd waar die in 2016 zijn gal over kan spuwen.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

2 gedachten over “Glorieuze dagen voor azijnpissend Nederland

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.