Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Welvaart in Cuba? Westerse toerist moet er niet aan denken.

cubaHet aantal Westerse toeristen dat een vakantie naar Cuba geboekt heeft is de afgelopen maanden sterk gestegen.

Hoe dat zo komt? Westerse toeristen zijn bang dat Cuba binnenkort wellicht ‘te Westers’ is. Dat stond onlangs op diverse nieuwssites.

Nu de leiders in Cuba de teugels wat lijken te vieren en zelfs Amerika weer een ambassade opent in Cuba, hebben de sancties die Cuba zijn opgelegd hun langste tijd gehad. Gevolg daarvan is dat Cubanen meer mogelijkheden krijgen om zelf te gaan ondernemen en de dingen te kopen die ze zelf willen.

En dat is iets dat je als Westerse toerist natuurlijk niet wilt. Mensen in Cuba mogen natuurlijk niet dezelfde vrijheden krijgen als wij in het westen. Stel je voor.

Dat wij thuis alles, liefst nog in een veelvoud, bij de hand hebben vinden we heel vanzelfsprekend. Starbucks, Bagel & Beans, Subway etc, we kunnen niet zonder. En om ons te vervoeren moet er natuurlijk elke drie jaar een andere auto komen, want je wilt anno 2015 toch niet in een oud barrel uit 2010 gezien worden?

Puur en authentiek

Hoe anders is dat plotseling op vakantie. Als we Cubanen zien rijden in auto’s die hier in de jaren 60 reden, beginnen we te kwijlen hoe nostalgisch dat wel niet is; ons fototoestel maakt overuren om dat vooral maar zo goed mogelijk vast te leggen . We kunnen er niet over ophouden hoe ‘eenvoudig’, ‘puur’ en ‘authentiek’ de gemiddelde Cubaan leeft. Wat een hypocriet gedoe want het is gewoon puur ramptoerisme.

Zodra de gemiddelde Cubaan met de nieuw verworven vrijheid er zelf voor kiest om ook een Subway, Starbucks etc om te hoek te willen dan verliezen we onze belangstelling en weten we niet hoe snel we Cuba links moeten laten liggen, op zoek naar een ander land waar we ons ramptoerisme op kunnen botvieren.

Wellicht is Syrië voor die toeristen een optie? Schijnt dat ze daar ook heel ‘eenvoudig’ en ‘puur’ leven…

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.