Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Weg met de e-reader, leve het papier!

boekDe zomer komt er aan en dus lonkt ook de vakantie weer. Vaste prik voor mij is om dan een stapel boeken mee te nemen.

Alhoewel ik elk jaar weer het goede voornemen heb om tijdens de niet-vakantieperiode meer boeken te lezen, komt het er dan steeds maar niet van.

Geen tijd

Ik merk dat ik in het dagelijkse leven toch veel meer lees via mijn tablet of dat ik een tijdschrift of krant pak. Ik gun mezelf dan niet de tijd om een boek te pakken. Maar zodra het zomer is gaat er een knop om en steekt het boekenvirus weer de kop op. En als ik het over boeken heb dan bedoel ik ook boeken en niet een e-reader.

Ik weet het, puur functioneel gezien is een e-reader een erg handig ding; je kunt er ik weet niet hoeveel boeken op kwijt, en het scheelt je heel wat ruimte in je koffer, maar toch: ik kan me er maar niet toe zetten zo’n ding te kopen.

Een boek is…

Een boek is voor mij meer dan zomaar een verzameling letters:

  • Ik wil voor een boekenkast staan te dubben welk boek ik wil lezen.
  • Ik wil in een boekwinkel staan, de achterflap van een boek lezen en niet weten hoe gauw ik naar de kassa moet om het boek te kopen.
  • Ik wil bij De Slegte (ja, ik las dat ze weer terugkomen) of een andere tweedehands boekenzaak eindeloos dwalen langs rekken vol met boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen, en dan vervolgens de winkel uitstappen met een boek waarvan ik van tevoren het bestaan niet eens wist.
  • Ik wil uren in een boek gevangen zitten, helemaal opgaan in het verhaal, niet kunnen stoppen met lezen want willen weten hoe het afloopt.

Met een e-reader heb ik dat totaal niet. Dat is een ding zonder gevoel. Handig maar de wereld is vergeven van de nuttige dingen die het toch niet zijn voor mij.

Tablet

En mijn tablet, die gebruik ik voor duizend en een dingen (zou maar heel moeilijk meer zonder kunnen), behalve voor het lezen van eindeloze lappen tekst. Ik heb het wel geprobeerd; een e-book lezen op mijn tablet, maar ik haakte al heel snel weer af.

De tekst begon maar niet te leven voor me, terwijl ik dat bij een papieren boek wel meteen heb. Bovendien merkte ik dat op mijn tablet de verleiding erg groot was om tussen het lezen door, mijn mail te checken of andere hele nuttige functies op mijn tablet te doen.

Plaats inruimen

Daarom ruim ik ook deze zomer in mijn koffer maar weer de nodige plaats in voor een flinke stapel boeken; dan neem ik gewoon een broek minder mee… of een grotere koffer….

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

2 gedachten over “Weg met de e-reader, leve het papier!

  1. Helemaal mee eens, Henk. Ik wil, als boekenfanaat, een boek in mijn handen kunnen houden, het papier kunnen ruiken, de bladzijde horen ritselen bij het omslaan en als het uit is, met een zucht het kunnen dichtslaan…!! Een e-reader is dus eigenlijk een aanvulling. Wel een aanvulling waar ik niet aan wil……

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.