Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Bootvluchtelingen en Nepal; de ene ramp is de andere niet

nepalDe afgelopen tijd hebben er twee rampen plaatsgevonden die allebei duizenden doden hebben gekost (of nog kosten): het zinken van boten met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee, en de aardbeving in Nepal en omgeving.

Wat me opvalt is hoe totaal anders er met die rampen wordt omgegaan. Waar we de ramp in de Middellandse Zee met grote terughoudendheid tegemoet treden is er richting Nepal van reserves geen sprake en staan alle neuzen dezelfde richting op om te proberen de gevolgen van die ramp zo veel mogelijk te beperken.

Politieke kleur speelt daar geen enkele rol bij. Vandaag is er zelfs een nationale actiedag voor Nepal; voor de actie goed en wel van start was gegaan, stond de teller bij giro 555 al op 3 miljoen euro.

Hoe anders is dat ten aanzien van de bootvluchtelingen; iedereen is daar maar een beetje aan het aanmodderen, omdat niemand er een echte oplossing voor weet.

Links

Linkse politici zeggen dat ze allemaal moeten worden opgevangen in Europa, maar geven niet aan waar ze moeten worden opgevangen en van welk geld.

Rechts

Rechtse politici menen het probleem te kunnen oplossen door simpelweg alle boten naar Afrika terug te slepen en ze daar te vernietigen. Maar benadrukte een prominente VVD’er, en daarin zie je het sociale gezicht van de VVD; die boten mogen pas worden vernietigd nadat alle vluchtelingen van boord zijn. Hoe ontroerend die menselijkheid.

Theorie/praktijk

Ben wel benieuwd hoe ze dat willen uitvoeren: vluchtelingen die duizenden euro’s hebben betaald voor een tocht richting Europa laten zich niet zomaar zonder verzet terugsturen, en in Afrika weer van boord gaan. Om dat te bewerkstelligen zijn er dus militairen oid nodig.

Nu weet ik niet of de voorstanders van dat plan het nieuws een beetje gevolgd hebben maar dan zouden ze toch wel in de gaten moeten hebben dat in veel aan de Middellandse Zee grenzende landen het wemelt van de IS en soortgelijke groeperingen. Die zien die westerse militairen maar al te graag komen om zodoende hun onthoofdingsvideocollectie weer te kunnen aanvullen.

Geschenk uit de hemel

Als ‘geschenk uit de hemel’ kwam de ramp in Nepal. Alle media-aandacht verschoof richting de verschikkingen in Nepal, en politici wisten niet hoe gauw ze hun handen van het meer dan gevoelige dossier van de bootvluchtelingen moesten aftrekken, blij dat ze daar hun handen niet meer aan hoefden te branden.

Cynisme of realisme?

Cynisch of realistisch? Wie zal het zeggen. Los daarvan hoop ik natuurlijk wel dat er erg veel geld richting giro 555 gaat, want als we de gevolgen van de aardbevingsramp in Nepal wel kunnen beperken weegt dat een beetje op tegen de onmacht/onwil om die andere ramp te bestrijden.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Een gedachte over “Bootvluchtelingen en Nepal; de ene ramp is de andere niet

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.