Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Robuust; nu al het meest foute woord van 2015.

foutEr zijn van die woorden waarvan je zou willen dat er met directe ingang een absoluut verbod op kwam. ‘Robuust’ is zo’n woord dat wat mij betreft direct op de zwarte lijst mag.

Onlangs kwam ik in een verloren uur tijdens het zappen een woonprogramma terecht. Het draaide om een stel (bizar genoeg allebei interieurspecialist) dat een jaar of vijf samenwoonde; zij vond zijn spullen te stoer en hij vond haar spullen te strak. Verzoek aan het woonprogramma was om orde in de chaos te brengen.

‘Robuust maar crisp’

Een meer dan gladde interieurexpert kon hen daar natuurlijk wel bij helpen. Ik weet niet op welke manier hij hen had beïnvloed maar het leek wel of ze geïndoctrineerd waren door hem. Nadat hij orakelde dat de stijl die bij hen zou passen ‘robuust maar crisp’ moet zijn, zagen zij plotseling overal wel iets robuusts in.

De jeukterm ‘crisp’ was voor hen duidelijk veel te vaag want daar hadden ze het verder niet meer over, maar plotseling was hun hele wereld ‘robuust’.

‘Robuusterige lamp’

Nu ze er zo over nadachten, was zijn stijl eigenlijk heel ‘robuust’, hij was een ‘robuuste’ man, en zij vond het ook best wel een spannende gedachte; een ‘robuust’ interieur als ze eerlijk was… Ze had tenslotte een ‘best wel robuusterige’ lamp, en haar tapijt was ook eigenlijk ‘robuust’. En ja, nu ze erover nadachten hielden ze ook erg van robuuste steden…

Toen ze in een woonwinkel meubels en accessoires moesten uitzoeken die aan die stijl voldeden, was het helemaal ‘robuust’ voor en ‘robuust’ na:

Robuuste cactus

Een tafel; ‘robuust’. Groene stoel met allerlei tierelantijnen; ‘robuust’. Standaardfoto’s van een cactus; ‘robuust’. Een lamp die in het meest kitscherige interieur nog als te soft zou worden weggezet, was in hun ogen opeens het toppunt van ‘robuustheid’.

Er leek geen einde aan die ‘robuust’ stortvloed te komen; opgehitst door de presentator die er duidelijk ook wel pap van lustte, maakte ze wat mij betreft in een half uur tijd van het woord ‘robuust’ het meest foute woord van 2015.

Meest foute woord van 2015

Welk woord zou wat jou betreft in aanmerking komen voor het meest foute woord van 2015?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Een gedachte over “Robuust; nu al het meest foute woord van 2015.

  1. Een woord waaraan ik een gruwelijke hekel heb, is haakje. Ook het werkwoord dat hetzelfde impliceert – aanhaken – namelijk: dat je er voor zorgt dat iemand of een groep mensen mee moeten gaan met jouw idee of met een plan van je organisatie. Het klinkt allemaal heel liefelijk en onschuldig, haakje, aanhaken als in: kom, doe gezellig met ons mee! Maar dit wordt er mee bedoeld: als je mensen niet krijgt ‘aangehaakt’ of je werpt je ‘haakje’ niet goed uit, want anderen weigeren te ‘happen’ (trouwens ook een jeukterm van de bovenste plank, je ziet, ik blijf graag thematrouw), dan ben je er (helaas pindakaas, ook erg) niet geslaagd om er iets door te krijgen. Met het gevolg dat je hele project naar de klote gaat, want ja, vind je het gek: die en die waren niet aangehaakt. Vooral gespot in overheidsland, bijvoorbeeld aan vergadertafels of schokkend genoeg, inmiddels ook bij het koffieautomaat. Let maar eens op.

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.