Geplaatst in Dagelijkse leven, Houten, Klanten???

Komt een echtpaar bij de notaris…

notarisDe dag waarvan je wist dat ie zou komen, was voor S. en mij afgelopen donderdag: toen ondertekenden we bij de notaris de definitieve overdrachtsakte voor ons nieuwe huis in Houten.

De vorige keren dat ik een huis kocht stelde het ondertekenen van de overdrachtsakte weinig voor. Binnen no-time stond ik toen weer buiten; een huis rijker maar een flinke som geld armer.

Bureaucratisch en onleesbaar

Dit keer verliep het iets anders. Bij het voorlezen van de overdrachtsakte bemerkte de notaris dat er wat zaken niet klopten. Terwijl hij uitzocht hoe het nu wel zat liep hij meteen leeg over hypotheekverstrekkers: hoe bureaucratisch ze waren en hoe onleesbaar de hypotheekaktes zijn. Iets waar ik het alleen maar hartgrondig mee eens kan zijn.

Tegen die bureaucratie lopen we bij de verkoop van het huis van S. ook aan. Er is al een paar maanden in principe een koper maar de bureaucratische rompslomp zorgt ervoor dat de definitieve verkoop minimaal twee maanden vertraging oploopt.

Onleesbare hypotheekaktes

Dat hypotheekaktes onleesbaar zijn is een understatement. Als er iets ondoorzichtig is en niet te begrijpen, is het wel een hypotheekakte. Lees voor de gein eens zo’n akte door en probeer aan het eind eens samen te vatten wat je net gelezen hebt. Tien tegen een dat je geen flauw idee meer hebt wat je net hebt gelezen. En niet alleen voor simpele leken op aktegebied is het onbegrijpelijk, ook voor notarissen zijn die teksten een gruwel.

Weet wat je leest

Notarissen hebben al meerdere keren bij hypotheekverstrekkers aangegeven dat zij het opstellen van de aktes, en het vertalen van die teksten naar begrijpelijk Nederlands, voor hun rekening willen nemen, maar om onbegrijpelijke redenen willen hypotheekverstrekkers dat koste wat kost in eigen handen houden. Veelzeggend dat een sector

Toch nog

Maar om een lang verhaal kort(er) te maken: nadat de notaris, samen met onze financieel adviseur, alles nog eens had nagekeken en het een en ander had aangepast, konden we uiteindelijk toch nog de akte ondertekenen, en waren we de trotse bezitter van een huis in Houten.

En nu de verbouwing van ons Houtense huis, wordt ongetwijfeld vervolgd…

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

3 gedachten over “Komt een echtpaar bij de notaris…

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.