Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Tot ziens Polare, welkom terug Donner/De Slegte!

boekenVoorop gesteld: een faillissement/surseance van betaling wens je niemand toe, want achter zo’n kille mededeling zitten vrijwel altijd persoonlijke drama’s van personeelsleden die hun baan verliezen, maar afgezien daarvan; het faillissement/surseance van Polare is voor de winkels die eronder vallen eigenlijk het beste dat ze kon overkomen.

Waarom? Nu krijgen ze eindelijk de kans om onder het juk van de Polare dwaallichten uit te komen.

Zoals ik in mijn blog ‘Polare; Poolster of dwaallicht?’ van 3 juli 2013 al schreef was het overgaan van Donner/Broese/Scheltema in Selexyz en later Polare de grootste fout die ze hadden konden maken, en ook de reden dat ze mij kwijtraakten als klant. Van een zaak waar je naast de gewone standaardboeken ook terecht kon voor meer gespecialiseerde boeken waren ze afgegleden naar een zaak waar je vrijwel alleen maar dertien in een dozijn boeken kon krijgen.

Of het nog niet genoeg was kregen ze ook het ‘lumineuze’ idee om de winkels van De Slegte bij de Selexyz winkels te voegen, en daar de naam Polare op te plakken. Zelden zo’n misplaatste naam gezien; binnen no-time bleek dat Polare, oftwewel poollicht niets meer te zijn dan een dwaallicht.

Vlees noch vis

Waar Donner/Broese/Scheltema en soortgelijke winkels aan de ene kant en De Slegte aan de andere kant allebei hun eigen trouw klantenkring hadden, was daar, toen die twee werden samengevoegd tot één keten die vlees noch vis was, binnen no-time geen sprake meer van.

Gevolg was dat die klanten massaal afhaakten en Polare nog meer in de problemen kwam, waardoor er binnen 8 maanden na de onthulling van de naam Polare  al weer serseance moest worden aangevraagd.

Hoe nu verder?

Gelukkig heeft de bewindvoerder het licht gezien en heeft die besloten om de winkels afzonderlijk te gaan verkopen. En dat is denk ik de redding van de winkels. Laat Donner, Broese, Scheltema etcetera zich weer omvormen tot dé centrale boekwinkel van Rotterdam/Utrecht/Amsterdam etc, met een grandcafé erbij en ontplooi wat culturele activiteiten om zodoende die centrale ontmoetingsplek van de stad nog extra te accentueren.

Dat medewerkers van Donner een poging doen om Donner te kopen door middel van crowdfunding is een positief voorteken. De Slegte moet dan ook weer worden wat het was; een tweedehands boekwinkel waar je uren lang kunt speuren naar net dat ene boek dat je al jaren zocht.

Als dat zo is dan hebben ze mij in ieder geval weer terug als klant… wie volgt?

Update 18 maart

Goed nieuws om de dag te beginnen: Donner wordt verkocht aan medewerkers.

Update 12 oktober 2016:

En zo is de cirkel weer rond… Nadat eerder Donner weer terug was, is nu ook De Slegte helemaal terug in Rotterdam.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

9 gedachten over “Tot ziens Polare, welkom terug Donner/De Slegte!

 1. Een kort rondje langs Amsterdam (Scheltema), Rotterdam (Donner) en Leiden (Kooyker) toont aan dat deSlegte aldaar is teruggebracht tot enkele smalle boekenkastjes of niks (Leiden) en dat de zaken toch nog steeds meer van een veredelde Bruna weghebben dan een serieuze academische boekwinkel. Waar voor mij vooral exacte boeken interesse wekken zijn die nog steeds vrijwel nergens te vinden.En andere boek-antiquariaten lijken daar ook weinig aandacht voor te hebben. Op naar Antwerpen of Gent dus. Waar het ook goed tafelen is.

  Like

 2. Ach, dan hebben wij in Vlaanderen toch nog iets… jullie de meeste uitgeverijen, wij de aangenaamste verkooppunten 🙂
  En geef nou toe, na een paar uur boekshoppen is er toch niets beter dan uitgebreid gaan tafelen… en daar is in Vlaanderen nog meer keuze in 😉

  Like

 3. Voor Nederland kan ik niet spreken, maar in België zijn de Polare winkels terug overgenomen door… De Slegte. Persoonlijk ben ik daar zeer blij om en aan het assortiment te zien is het duidelijk “back to the real business”…

  Like

  1. Hier in Nederland is er van de De Slegte winkels helaas, afgezien van een Pop-up store, niets meer over. Een extra reden om weer eens een dagje naar Vlaanderen te gaan. Maar de vernieuwde Donner in Rotterdam is wel een geslaagde reanimatie poging van de Donner van jaren geleden.

   Like

 4. Uren kon ik bij Scheltema of Donner neuzen door boekenrekken vol exacte wetenschap en altijd vond ik er verrassingen. De boekwinkel is al sinds mijn studententijd een vast aanlooppunt. Tot ineens vooral 13-in-een-dozijn boeken en ramsj de boventoon voerden en afdeling exact tot 2 plankjes populaire prularia werd teruggebracht. Een grote Bruna (niks mis mee, maar geen reden om naar Scheltema te gaan voor de verrassing en het aparte). Ditto voor deSlegte waar andermans oude boek voor mij soms een waardevolle aanvulling was. Ook die werd toenemend Bruna met populariteitslijstjes van prullenboeken.
  Weg met Selexyz en Polare – terug met wat Scheltema en deSlegte uniek maakt. Aangevuld met de digtale trends van vandaag.

  Like

  1. Ik had exact hetzelfde. Zoals het er nu naar uit ziet, gaan de meeste Polarewinkels naar ondernemers die hart voor boeken hebben, dus wie weet. Nu nog hopen dat dan ook het samenvoegen van Selexyz en De Slegte ongedaan wordt gemaakt en er ook weer tweedehandsboekwinkels komen..

   Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.