Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Alpe d’Huzes: what’s goes up must come down

alpe dhuzesVan hot naar not. Zie hier het lot van Alpe d’Huzes in vier woorden. Jarenlang was het het troetelkind van fondsenwervend Nederland. Een goed doel met integere organisatoren die een duidelijk anti-strijkstokbeleid voerden en dat gekoppeld aan een sportieve uitdaging.

Een jaar of tien een gouden combinatie, aangezien veel Nederlanders klaar zijn met de torenhoge bestuurderssalarissen en andere uit de klauwen gelopen overheadkosten bij de bekende goede doelen.

Met het succes probeerden ook anderen mee te liften op dat succes: bedrijven realiseerden zich dat Alpe d’Huzes een ideale manier was om hun maatschappelijke betrokkenheid te etaleren, en ook BN’ers zagen in dat het bepaald geen kwaad kon om zich te profileren als Alpe d’Huzes ambassadeur.

What’s goes up must come down

Het goede doel werd groter en groter, maar zoals vaker: ‘what’s goes up must come down’. En dat gebeurde afgelopen jaar. Na het bekend worden van dubieuze declaraties van enkele oud-bestuurders van Alpe d’Huzes en de groeiende twijfel over de besteding van het ingezamelde geld was het niet langer cool om je met Alpe d’Huzes te identificeren.

Gevolg was dat steeds meer mensen Alpe d’Huzes de rug toekeren, met als resultaat dat nu voor het eerst sinds jaren het aantal deelnemers aan Alpe d’Huzes een duikvlucht heeft genomen, en de vrees bestaat dat in 2014 nog hoogstens de helft van het vorig jaar ingezamelde bedrag wordt opgehaald.

Anti-strijkstok

Als je je zo nadrukkelijk met een anti-strijkstokbeleid profileert is het dodelijk voor je geloofwaardigheid als enkele bestuurders dan zelf als graaiers worden ontmaskerd, maar volgens mij zou Alpe d’Huzes ook zonder die rel het moeilijk hebben gekregen. De hoofdreden is dat je door de bomen het bos niet meer ziet in ‘op sportieve wijze geld inzamelen land’.

Wat te kiezen

Kijk alleen al naar de periode dat Alpe d’Huzes 2014 wordt georganiseerd. In een tijdsbestek van drie weken zijn er nog vier soortgelijke sportieve goede doelen acties:

Alpe d’Huez = Alpe d’Huzes

Wat bij al die acties opvalt is dat de berg Alpe d’Huez synoniem is met de Alpe d’Huzes-actie. Nu Alpe d’Huzes ‘uit’ is, durft niemand het aan om op diezelfde berg een andere inzamelingsactie te beginnen, bang om geassocieerd te worden met de negatieve vibe die nu rond Alpe d’Huzes hangt.

Alpe d’Huez moe

Wat daarnaast ook zeker meespeelt is dat veel sporters die meededen met Alpe d’Huzes, zo langzamerhand ‘Alpe d’Huez moe’ zijn. Na een aantal jaren Alpe d’Huez beklommen te hebben, zijn ze toe aan een andere uitdaging, en dat is qua wielrennen nu de Mont Ventoux geworden. Dat zie je duidelijk terug aan de vele geldinzamelingsacties die daar nu worden georganiseerd.

Terug naar de basis

Het klinkt wellicht raar, maar volgens mij is het helemaal niet zo slecht voor de Alpe d’Huzes oganisatie dat ze dit jaar  pas op de plaats moeten maken. De laatste jaren is Alpe d’HuZes zo groot geworden dat de oorspronkelijke opzet dreigde te vertroebelen en het meer en meer een pure geldinzamelingsmachine dreigde te worden.

Als ze nu weer terug naar de basis gaan, en de verleiding naar steeds groter nu wel kunnen weerstaan, dan kan het niet anders dan dat ze volgend jaar, met een positieve vibe, weer helemaal doen waar ze zo goed in waren: op een sportieve manier geld inzamelen voor het KWF, en deelnemers de ruimte te geven om hun persoonlijke ervaringen met kanker een plek te geven.

En ondanks alles blijft het een goed doel waar ik ook dit jaar weer graag wat geld voor doneer.

Update 1 april

Gelukkig ziet de Alpe d’Huzes organisatie zelf ook dat er zaken moeten veranderen.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.