Geplaatst in Dagelijkse leven

Trekt ie nou aan of trekt die nou niet aan?

huisTrekt ie nou aan of trekt die nou niet aan? De deskundigen zijn het er nog niets over eens. Waar ik het over heb? De woningmarkt.

De één zegt dat het nog wel een jaar kan duren eer dat ie herstelt en dat de huizenprijzen in de tussentijd nog wel wat procenten naar beneden gaan, terwijl de ander zegt dat de bodem al is geweest en dat het vanaf nu langzamerhand weer omhoog gaat.

Wie het bij het rechte eind heeft blijkt de komende maanden wel, maar gezien mijn eigen ervaringen van de afgelopen maanden geef ik de optimisten de meeste kans.

Zoekt en gij zult vinden

S. en ik waren op zoek naar een huis voor ons samen. Er staat niet meer zijn maar waren, want sinds afgelopen donderdag hebben we een huis gekocht in Houten. Aan de manier waarop merkte ik dat, zeker voor de regio waar wij zochten, de huizenmarkt alweer gestabiliseerd is en zelfs stevig aantrekt.

S. en ik waren al een aantal maanden aan het zoeken. Het huis van S. staat nog te koop, dus wat dat betreft moesten we niet als een kip zonder kop te werk gaan. We hadden daarom eerst goed bekeken wat we zochten, welke prijsklasse, en vervolgens hadden we ook al een aantal huizen bezocht.  Al die huizen misten eigenlijk allemaal wel iets om er als een blok voor te vallen en een bod uit te brengen.

Net niet

Ze waren heel bruikbaar en we zouden er zonder problemen heel erg prettig in kunnen wonen, maar toch hadden ze allemaal net iets dat maakte dat we er niet meteen voor vielen. Het ene huis had net een te kleine woonkamer of een lelijke stenen vloer; het andere was weer te donker, zag er aan de buitenkant niet goed uit, of de omgeving was niet echt inspirerend. Overal was dus wel wat; een aantal huizen kwam wel op de ‘goed om achter de hand te hebben voor het geval het huis van S. opeens snel verkocht zou worden’ lijst. Om te kijken of we wellicht te veel eisen voor ons geld hadden hadden we inmiddels onze prijsklasse verruimd. Dat wierp een week of drie geleden vruchten af, zij het dat het huis dat we uiteindelijk kochten toch in die eerdere prijsklasse viel.

Herkansing

Ik zat toen weer zoals zo vaak op Funda te kijken toen er een nieuw huis tevoorschijn kwam in mijn zoekresultaten. Het huis zat wel in die hogere prijscategorie, maar het voldeed aan al onze wensen.

Eerste keer mis

Wij dus meteen een bezichtiging aangevraagd en meteen onze makelaar meegenomen.. Vol goede moed gingen we er heen, maar toen we binnenkwamen volgde meteen al de ontnuchtering. De verkoopmakelaar vertelde dat er al twee biedingen waren, dat er meteen na ons nog een bezichtiging was, en dat er de twee dagen daarna nog 4 bezichtigingen volgden. En of we maar uiterlijk die donderdag een bod wilden uitbrengen… Uiteindelijk hebben we wel een bod uitgebracht, maar bij zoveel belangstelling is de kans natuurlijk meer dan groot dat een ander meer biedt, en dat was ook het geval. Een ander stel had 10.000 euro meer geboden.

Tweede keer mis

Dat was huis nummer 1 waar we naast grepen. Een week later zagen we een ander huis dat nieuw op Funda was. Weer gebeld, en een bezichtiging geregeld, maar twee dagen voordat we dat huis zouden bekijken, werden we gebeld; huis was al verkocht…

Derde keer bingo!

Daar hadden we behoorlijk goed de balen van in, dus toen hebben we de huizenjacht maar even op een laag pitje gezet. Tot vorige week. We hebben toen alle beschikbare huizen opnieuw bekeken op Funda, en toen viel ons oog op een huis dat we nog niet eerder hadden gezien, en eigenlijk voldeed dat huis aan al onze wensen. Wederom een bezichtiging aangevraagd en nu was het meteen een schot in de roos. Op vrijdag hebben we het huis bekeken en meteen na het weekend hebben we een bod uitgebracht. Na wat onderhandelingen heen en weer kwam er die donderdag eindelijk witte rook uit de schoorsteen, en was het huis van ons!

Omdat de oplevering rond mei is hebben we nog ruim voldoende tijd om van alles rustig te regelen. En natuurlijk het huis van S. te verkopen.

Er is hoop

Maar uit de hele gang van zaken is wel een vingerwijzing dat zeker in de prijsklasse waar wij zoeken heel veel stellen op zoek zijn. Tot een jaar of wat geleden was het bijna onmogelijk voor die groep om een leuk ruim huis te vinden dat ook op toekomstige gezinsuitbreiding was voorbereid. Dat type woningen was simpelweg veel te duur door de op hol geslagen woningmarkt van de jaren daarvoor. Nu er de afgelopen jaren een flink stuk van de prijs van die woningen is afgegaan en de rente erg laag staat betreedt nu juist die groep langzamerhand zich weer de woningmarkt. Aangezien het ook voor starters nu wel erg aantrekkelijk is om door de gedaalde prijzen en de lage rente  een eerste huis te kopen, kan het niet anders of de woningmarkt krijgt weer wat kleur op de wangen.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Een gedachte over “Trekt ie nou aan of trekt die nou niet aan?

  1. Spannende tijd voor jullie dus!? Wel mooi nieuws, en jullie doen mee aan het positieve huizennieuws van de laatste tijd. Dat is op zichzelf al een applausje waard!! 🙂

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.