Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Zorgverzekeringen 2014; sociaal of asociaal?

ziekteverzekeringDeze donkere dagen voor kerst vechten naast Sinterklaas en Kerstman ook de zorgverzekeraars om de aandacht van ons als consument.

Door middel van een stortvloed aan spotjes op radio, tv, kranten en op nog veel meer manieren proberen ze ons te verleiden om vooral maar bij hen een zorgverzekering af te sluiten. Naast de bekende verzekeraars zie je opeens ook allerlei onbekende obscure verzekeraars vechten om de aandacht.

Kies mij

De ene basispremie is nog lager dan de andere, en als je ze zou moeten geloven zou je wel gek zijn als meer zou betalen…  De welbekende adders onder het gras laten ze voor het gemak maar even weg… En die adders komen, nu zo’n beetje de meeste mensen hun keuze gemaakt hebben, onder het gras vandaan.

Zo zijn er polissen waar je nog maar bij 1 ziekenhuis in de regio terecht kunt, en hoe verrassend, dat is niet het best aangeschreven ziekenhuis.

De zorgverzekeraars hebben per regio een ziekenhuis een worst voorgehouden van gegarandeerd zoveel duizend patiënten.. En tsja, zo’n ziekenhuis hapt, druk als ze zijn met het bijeenharken van patiënten, maar wat graag toe.

Wij bepalen

Gevolg voor de patiënt is dat ie dan niet meer het beste ziekenhuis heeft, maar het ziekenhuis dat het voor de zorgverzekeraar meest gunstige contract heeft ondertekend. Zo’n ziekenhuis moet natuurlijk die lage prijs die ze met de zorgverzekeraar heeft afgesproken op de ene of andere manier terugverdienen, en dus beknibbelen ze nog meer op de zorg voor de patiënten of het eigen personeel.

Dat ziekenhuizen zich gaan specialiseren in plaats van allerlei behandelingen aan te bieden die ze maar een paar keer per jaar uitvoeren, daar ben ik helemaal voor, maar dit gaat een kant uit die wat mij betreft totaal onwenselijk is.

Ikke, ikke en de rest kan stikke…

Wat me aan heel veel van die lage polissen nog het meest irriteert is dat ze steeds meer inspelen op het individualisme. Alleen maar verzekeren waar je zelf gegarandeerd gebruik van gaat maken en al het overige uitsluiten. Mensen die dan toevallig kanker krijgen hebben pech gehad en moeten zelf maar opdraaien voor de kosten, dat is zo langzamerhand  de gedachte.

Tot het moment dat die personen die zo’n polis hebben opeens ziektekosten krijgen die ze niet hadden voorzien, dan komen ze in de problemen en verschijnen de zielige verhalen op tv of in de kranten.

Mijn Nederland

In het Nederland waar ik me thuis voel is een ruime basisverzekering voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Met zijn allen zorgen we ervoor dat Nederland een prettig land is om in te wonen, en ja, daar hoort een gedeelde gezondheidszorg ook bij. Niemand kiest ervoor om kanker of welke ziekte dan ook te krijgen.

Tuurlijk moet misbruik van die voorzieningen keihard worden aangepakt, en moet je mensen stimuleren om zo gezond mogelijk te leven, maar laten we dat dan wel vanuit een positief kritische grondhouding doen in plaats van die koele, kille berekenende werkwijze die momenteel steeds meer gehanteerd wordt.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.