Dat communicatie een vak apart is blijkt maar weer eens uit alle miscommunicatie rondom de al dan niet negatieve gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenverzekering en andere maatregelen van het amper aangetreden kabinet Rutte 2.
Omslag
Waar de eerste geluiden na het sluiten van het regeerakkoord, afgezien van wat voorspelbare zure reacties van verliezende partijen, overwegend positief waren, sloeg dat binnen een dag al geheel om. Toen leek het of geheel Nederland voor een ramp van immense omvang zou komen te staan door het inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenpremies.
Doemscenario
Traditiegetrouw werd het doemscenario-vuurtje nog even extra gevoed door de berichtgeving van de Telegraaf, nooit te beroerd om wat tendentieuze onzin te verkondigen. Als je de berichten toen mocht geloven zou zo’n beetje iedereen die rond modaal of meer verdient, er meer dan stevig op achteruit gaan.
Het ene rampscenario was nog niet verschenen of ze schotelden al weer een nog dramatischer scenario voor. Percentages van 10, 20 en zelfs 30 procent werden genoemd.
Nuancering
Nu de juiste cijfers langzaam bekend worden blijkt het allemaal een stuk genuanceerder te liggen en blijkt een groot gedeelte van de burgers er alleszins redelijk uit te springen. Ja, er zijn problemen in Nederland, en ja, die zullen soms best pijn doen, maar de doemscenario’s die werden geschetst zijn echt complete onzin.
Zelf zal ik waarschijnlijk ook meer moeten betalen, maar als daarvoor in de plaats een socialer Nederland komt heb ik dat ervoor over.
Een slecht begin
Tuurlijk valt ook Rutte en Samsom het nodige te verwijten: ze hadden moeten inzien dat de maatregelen voor veel ophef zouden zorgen en dus hadden ze daar hun communicatiestrategie op moeten aanpassen.
Door meteen bij de presentatie van de plannen een overzicht paraat te hebben met wat de gevolgen zouden zijn voor de diverse groepen hadden ze veel kou meteen uit de lucht kunnen halen.
Door dat na te laten, effenden ze de weg voor de hijgerige olie op het vuur gooi praktijken van de ‘Telegraafachtigen’ aan de ene kant en figuren als Hans “nivelleren is een feestje’ Spekman aan de andere kant.
Links/rechts
Gevolg is dat iedereen weer de oude links/rechtsstellingen betrokken heeft en het daardoor veel moeilijker is op een normale manier te kijken voor wie bepaalde maatregelen heel negatief uitpakken en hoe dat gerepareerd kan worden.
Tsja, Communicatie blijft een vak apart…
het was duidelijk en positiever dan sommige mensen laten geloven
LikeLike