Geplaatst in In het nieuws

Logica volgens GroenLinks

economieBezuinigen, niemand ontkomt eraan, maar is met het bezuinigen ook de logica overboord gezet??

Ik stem meestal GroenLinks of D66, maar de afgelopen weken heb ik met name bij GroenLinks weinig logica kunnen ontdekken. De inhoud van de bezuinigingen en het nogal communistisch aandoende gedoe rond het bepalen van de lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen waren wat dat betreft de twee meest in het oog springende zaken.

Om met dat lijsttrekkerscircus te beginnen; komt op mij bepaald  ondemocratisch over als je een kamerlid (in dit geval Tofik Dibi) dat zich kandidaat stelt bij voorbaat al weigert als kandidaat lijsttrekker. In een democratie is het wel zo gebruikelijk dat als kamerleden zich kandidaat willen stellen voor het lijsttrekkerschap ze dan die kans moeten krijgen; vervolgens is het dan aan de leden om te bepalen wie de beste lijsttrekker is. Elke partij krijgt daarmee de lijsttrekker die ze verdient.

Communistisch bloed

Maar nee, blijkbaar stroomt er toch nog wat communistisch bloed door de aderen van het GroenLinks partijbestuur want  zij besloten in hun almachtige wijsheid dat hij niet voldeed aan hun standaarden.. Toen vervolgens de media er over heen vielen kregen ze opeens was er van die zogenaamde daadkracht opeens weinig meer over en bonden ze binnen no-time in.

Het tweede geval van wereldvreemdheid bij GroenLinks kwam uit de mond van GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent. Dat er in Nederland heel wat onplezierige maatregelen moeten worden genomen om ons land er weer bovenop te helpen, daar ben ik het helemaal mee eens, en ik vind het van lef getuigen dat D66, GroenLinks en de ChristenUnie ook verantwoording willen nemen voor die bezuinigingen/ombuigingen.

Het is heel makkelijk om als partij aan de kant te blijven staan, en dan bij een akkoord te lopen huilen dat je niet was uitgenodigd (zie de PvdA) en heel laf alleen maar commentaar te leveren op die maatregelen, alleen maar in angst om wellicht een afstraffing van de kiezers. Maar als je als partij wel die verantwoording durft te nemen, dan toon je voor mij aan dat je regeringswaardig bent.

Happy few

Maar Ineke van Gent dus: bij het besluit om de reiskostenvergoeding niet meer onbelast te houden gaf zij als argument dat een dergelijke vergoeding alleen maar voor de happy few was, en dat mensen maar meer bij hun werk moeten gaan wonen… Ik weet niet onder welke kaasstolp zij woont, maar als je een maatregel waarbij meer dan een miljoen mensen worden getroffen omschrijft als maatregel tegen de happy few, dan ben je in mijn ogen om het voorzichtig te omschrijven wereldvreemd. Met een modaal inkomen behoor je bepaald niet tot de happy few.

Als je dan vervolgens ook nog eens zegt dat mensen dan maar dichter bij hun werk moeten gaan wonen, ben je volgens mij echt rijp voor gedwongen opname.

De (semi-overheids)organisatie waar ik werk is in de afgelopen 10 jaar verhuisd van Den Haag, naar Amsterdam, en nu  Utrecht; gemiddeld dus een jaar of 4 per stad. Als ik haar logica zou moeten volgen zou ik dus, als de komende jaren die organisatie weer zou verhuizen steeds moeten mee verhuizen.

Zou ze me dan ook even willen vertellen hoe ik dat zou moeten doen? Nog voor het gemak maar even los van het bepaald niet onbelangrijke gegeven dat veel mensen een relatie hebben en niet allebei de partners bij dezelfde organisatie werken… Hypotheken worden beperkt tot alleen de waarde van het huis, bijkomende kosten mag ik niet meer meefinancieren, en als je momenteel je huis in de verkoop wil zetten dan staan er nog tig soortgelijke huizen te koop.

Kunst eerste levensbehoefte..?

En om af te sluiten nog een staaltje logica van de bovenste plank: terwijl er allerlei pijnlijke maatregelen worden doorgevoerd is er wel besloten om de BTW op kunst en antiek weer van 19% naar 6% te brengen… Is echt een eerste levensbehoefte, kunst/antiek… not. Ik kom vaak in musea en bekijk voorstellingen en dan is niet het criterium hoeveel geld heb ik nog maar of ik een voorstelling boeiend vind…

Toch wel opvallend dat je Ineke van Gent nu niet hoort blaten dat dit een maatregel is voor de happy few… Als ze die BTW ongewijzigd had gelaten had ze zo 50 miljoen kunnen besteden aan groepen die het echt nodig hadden..

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

4 gedachten over “Logica volgens GroenLinks

 1. Het is zo’n ontzettende grachtengordelarrogantie. Deze maatregel gaat iedereen die niet in zijn eigen stad of dorp werkt veel kosten. Zal echt een impuls voor de economie zijn…Mijn stem krijgen ze niet meer maar weet ook niet waarop dan wel te kiezen….

  Like

  1. Allereerst excuses voor de late reactie. Ik zit eerlijk gezegd beetje met hetzelfde dilemma. Als ik ergens voor kies, in dit geval een politieke partij, dan wil ik dat uit overtuiging doen, in plaats van uit een soort van armoede van dat het de minst slechte optie is.

   Like

 2. helemaal mee eens!
  heb onderstaande aan Ineke van Gent (ooit t linkse geweten van Groen Links…) geschreven:

  Beste Ineke van Gent
  vanmorgen in de trein in de krant gelezen dat u mij beschouwd als een lid van de ‘happy few die het in hun hoofd halen te pendelen naar hun werk als een overbodige en milieubelastende luxe’. U beweert verder dat ‘mensen die weinig verdienen veel minder ver reizen naar hun werk en dat uw maatregelen alleen eersteklas abonnementen van ambtenaren en dikke lease bakken’ zouden treffen’. Welnu, ik ben leraar maatschappijleer en geschiedenis op het voortgezet onderwijs, werk in Castricum en woon te Amsterdam. Daarin heb ik weinig keus, banen voor geschiedenisleraren zijn bijzonder schaars zoals u zou kunnen weten als u het onderwijs een beetje zou kennen. Ik mag dus blij zijn dat ik werk heb. Velen die ik ken zitten in dezelfde situatie, mensen die alleen maar kunnen dromen van een salaris als het uwe en gedwongen moeten reizen om te kunnen werken. Door de maatregelen van o.a. uw partij – die u op deze wijze nog goed probeert te praten ook – moet ik van mij zeer modale salaris van 2000 euro voor een full time baan waar reiskosten vanaf gaan van 200 euro maandelijks nu 100 euro extra betalen. Uiteindelijk is het zelfs goedkoper om auto te gaan rijden – een bespottelijke oplossing vanuit groen links standpunt gezien. Maar het meest nog ben ik – als trouw Groen Links stemmer -verbijsterd over uw toon, onwetendheid en arrogantie. Dat had ik eerder bij ander partijen verwacht. Een werkelijk linkse partij zou naar maatregelen zoeken die juist mensen met een bovenmodaal salaris kunnen betalen. Of bent u zo onder de indruk van uw onderhandelingen met Rutte c.s. dat u ‘links’ ineens anders bent gaan zien? Ik begrijp dat u de kamer verlaat. Dat lijkt me een hele goede beslissing.

  een gewezen Groen Links stemmer

  Jan-Anton den Rooijen

  Like

  1. Excuus voor de late reactie, maar kan me helemaal vinden in de brief die je hebt geschreven. En nu ze merken dat er zoveel weerstand is, hebben ze het politieke foefje bedacht door het aanpakken van de reiskostenvergoeding over de verkiezingen heen te tillen. Dan hebben ze tijdens de verkiezingscampagne de handen vrij om zich ervan te distantiëren, om het vervolgens na de verkiezingen doodleuk aan te nemen.

   Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.