Geplaatst in In het nieuws

Schimmige Applefiguren op Marktplaats (2): topje van de ijsberg

appleMijn blogpost van 1,5 week geleden over schimmige Apple verkopers op Marktplaats leverde via de mail en via mijn blog de nodige reacties op. Naast een levendige discussie over of ik Apple enthousiastelingen al dan niet wanhopig en/of triest mocht noemen, sprongen vooral de reacties over de Marktplaatsoplichters in het oog, en dan in het bijzonder reacties over DPD Escrow.

Omdat ik er steeds meer door geboeid werd, ben ik er wat dieper in gedoken. Na het nodige gespeur merkte ik al gauw dat ik op het spreekwoordelijke topje van de ijsberg was gestoten; er zijn hele sites die zich op het bestrijden van deze vorm van fraude (Escrowfraude) richten, bijvoorbeeld de site van Escrowfraud.

Wat is Escrow fraude?

Escrow komt  grofweg hier op neer:  als je iets via internet wilt kopen of verkopen zit je vaak met hoe je dat verder moet afhandelen; kan ik veilig mijn geld overmaken, krijg ik het product dan wel geleverd etc. Om hier op in te spelen zijn er ondernemingen die al dat gedoe voor jou uit handen kunnen nemen.

In het kort: partij A wil iets kopen, partij B iets verkopen, en partij C zorgt voor de afhandeling. Partij A maakt  daarom het geld over naar partij C en partij B stuurt het betreffende product naar partij C. Zodra partij C zowel geld als product heeft ontvangen zorgt het ervoor dat partij A het product ontvangt, en partij B het geld.

Vertrouwen is hierbij het sleutelwoord. Daar spelen oplichters listig op in, door voor hun louche onderneming een naam te kiezen die lijkt op een bestaande, betrouwbare onderneming, in dit geval DPD. Iemand leest dan dat DPD erbij betrokken is, denkt van DPD is een goed betrouwbaar bedrijf dus het zit wel goed, en gaat de transactie aan. Gevolg is dan dat ze of hun geld kwijt zijn, of het product dat ze hebben opgestuurd.

What’s hot & what’s not?

Ik merkte al gauw dat die figuren, niet heel verrassend en slim als ze zijn, heel goed in de gaten te houden wat hot is en wat not.  Naast MacBooks en andere Apple producten, blijken ze zich onder andere ook bezig te houden met digitale spiegelreflex camera’s; producten met een stevig prijskaartje waardoor mensen extra gevoelig zijn voor een voordeeltje.  Zo kwam ik op diverse sites verhalen tegen van mensen die op deze manier zijn opgelicht.

Gelukkig waren er ook mensen die, toen ze een buitenkans kregen aangeboden, bedachten dat die buitenkans te mooi was om waar te zijn, en even de moeite namen om wat rond te speuren en zodoende voorkwamen dat ze werden opgelicht.

Zo stond er op de site van opgelichtopinternet iemand die bij zijn speurtocht naar een voordelige Canon 5d (normale prijs meer dan 1.500 euro) spiegelreflex camera bijna door middel van Escrowfraude voor 900 euro werd opgelicht. Op een Duitse site eenzelfde geval met iemand met een Sony camera.

Tip van de dag is dus om, als je via Marktplaats of soortgelijke sites op het punt staat iets te kopen of verkopen en dat niet door middel van een live-ontmoeting wil afhandelen, altijd even een blik te werpen op sites als  opgelichtopinternet.nl  of marktplaatsoplichting.nl. Zo verklein je de kans dat je wordt opgelicht. DPD heeft zelf ook veel nuttige informatie op hun website over het voorkomen van dit soort van escrowfraude.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.