Geplaatst in In het nieuws

Schimmige Applefiguren op Marktplaats

appleNiet echt nieuws, maar dat de naam Apple alleen al sommige figuren volslagen ontoerekeningsvatbaar maakt, bleek wel weer een dag of wat geleden, toen een stuk of 1.000 hopelozen in een rij gingen staan om toch maar mooi even bij de eerste mensen te horen die in de Applestore in Amsterdam waren geweest, en als bewijs daarvan een t-shirt konden verdienen… hoe triest moet je leven dan zijn.

Dat er een Applemanie is, en er dus goud geld verdiend kan worden met Apple, werd me ook deze week duidelijk tijdens mijn zoektocht op Marktplaats naar een andere MacBook. Ik koop en verkoop regelmatig spullen via Marktplaats: paar keer een fotocamera, overbodige computer, tent, sneeuwschoenen en meer van dat soort dingen. Ging altijd zonder problemen: bieden, contact met de koper of met de verkoper leggen, en vervolgens afspreken op een station of thuis om alles af te handelen. Nog nooit gedoe daarmee gehad, tot deze week.

Ik wilde dus een andere MacBook, aangezien ik degene die ik nu had, te groot vond. Omdat we op mijn werk met iMacs en iPhones werken wilde ik weer een MacBook; wel zo handig met thuiswerken. Nieuw in de winkel vind ik die dingen veel te duur, dus daarom maar eens via Marktplaats gaan snuffelen. En hoe soepeltjes het voorheen altijd ging, des te vager ging het nu.

Het begon met een vrouw op Texel. Zij beweerde 4 nieuwe MacBooks te verkopen voor 220 euro per stuk. Met een winkelprijs van rond de 1800 euro weet je meteen dat het foute boel is, maar uit nieuwsgierigheid toch maar even een mailtje gestuurd. Vrij snel al een reactie terug of ik maar even het geld wilde overmaken, dan zou zij verder voor de verzending zorgen. 1 minuut Googlen op de naam Femke S. uit Texel leerde me meteen al dat ze op diverse oplichterssites stond vermeld…

Vervolgens kwam er een mail van Sheru A. Die mailde: thanks for the message , i will like to inform you that am willing to buy and pay for this item 1700 euro so kindly send  me this information for the payment of the item : Account Name: Account Number: Bank Name

Nou nee, niet helemaal achterlijk. De volgende: Robert S; die had belangstelling voor mijn MacBook, en ook hij had blijkbaar zoveel belangstelling, want ook hij bood ruim twee keer de vraagprijs… Zijn mailtje wekte heel veel vertrouwen….

Ik ben niet in DE NEDERLAND op dit punt dat is de reden waarom ik de voorkeur PAYPAL voor de betaling, want het is de enige online betaling die is snel, veilig en betrouwbaar. IK BEN AM NEDERLAND legerofficier en niet in de buurt hier en ik wil dat je naar beneden verzenden naar mijn vriend in Maleisië, ik wil het kopen voor haar verjaardagscadeau … dus terug naar mij met de totale kosten van verzending voor haar. . en geef me je paypal zodat ik kan betalen vandaag.

Helaas. Volgende reactie: die was van Maarten K (die in de vervolgmail wonderbaarlijk genoeg opeens Guilaume M bleek te heten). Volgens zijn account zou hij in Amsterdam wonen, maar wat een toeval, hij bleek opeens in Londen te zitten, waar hij een dierenwinkel ging openen:

I’m really glad you’re interested in this item.
I apologize for the delay but I had some problems with my computer.
The lowest price I can offer is 900 Euro including all taxes and is not negotiable, the price includes insurance and shipping to your address.
Original purchase date: 14/10/2011 The product is new, all original packaging and
Accessories + invoice and warranty.
For now I’m out of town with my job and I’ll be back in two months or more, I’m in London, where I opened a pet store. It will not be a problem because I will deliver the product if you want to buy.
(No time for meetings with the buyer or his friends not agree with these proposals)
So can not do business directly with the buyer!
Because no time for this sale, so I’m trying to sell it online. So if you are really interested in this product and want to buy it.
I want to use this company has lower taxes and is faster.
1…Company DPD  Escrow… Is safe for the seller and the buyer.

Zo ging het nog wel even door… Wederom bood Google uitkomst want DPD escrow staat ook op een lijst met fraudeurs..

Tot slot was er Adsem S uit Zandvoort. Die beweerde een MacBook van 1,5 jaar oud te hebben waar die van af wilde. Prijs die hij noemde was redelijk, hij verzekerde dat alles het nog perfect deed, en dat alle standaardspullen erbij zaten. Toen ik mailde dat ik belangstelling had en dus wilde komen kijken kon hij alleen plotseling niet meer in Zandvoort afspreken maar bij een vriend in Amsterdam Buitenveldert. Ik zou dan moeten bellen als ik in de buurt was, en dan zou hij het adres sms-en. En nee, ik kon de MacBook niet spelend te zien krijgen want de accu was leeg en bij die vriend was geen mogelijkheid om die MacBook op te laden….

Toch maar afgezien van dat ritje naar Amsterdam en voorlopig ook maar van mijn plannen voor een andere MacBook.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

6 gedachten over “Schimmige Applefiguren op Marktplaats

  1. Ik heb op Marktplaats interesse getoond in een 17 inch macbook van 900 euro, en nu ook net een mailtje gehad van die man met de dierenwinkel in London. Hmm, toch maar niet doen denk ik.

    Like

    1. René, hartelijk dank voor je reactie. Als mensen daar geheel uit vrije wil willen gaan staan is dat geheel aan hen, ieder zijn/haar eigen hobby, natuurlijk. Maar net als zij het een belevenis mogen vinden om daar te staan en daar deel van uit te maken, mag ik me daar om het voorzichtig uit te drukken, over verbazen. En gelukkig maar, anders zou het maar een saaie wereld zijn.

      Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.