Geplaatst in In het nieuws

15 minutes of fame, wie kickt er niet op?

15De band Het Goede Doel had in de jaren 80 een nummer “Vriendschap” . Daarin zat het refrein:

een keer trek je de conclusie,

vriendschap is een illusie,

vriendschap is een droom

een pakketje schroot met een dun laagje chroom

Daaraan moest ik vandaag denken (zij het dan met ethiek in plaats van vriendschap)  toen er binnen een dag  2 keer schrijnend duidelijk werd wat scoringsdrift/mediageilheid ook met ‘instituten” (NRC Handelsblad/VU) kan doen.

Eerst legt een lawine bloot dat het label van kwaliteitskrant dat NRC Handelsblad zichzelf zo pontificaal opspelde, inderdaad niet meer dan een dun laagje chroom blijkt te zijn., met daaronder, niet heel verrassend maar toch, dezelfde hijgerige scoringsdriftschroot te zitten die ze anderen zo verwijten… De hang naar hun “15 minutes of fame” rondom de situatie van Friso kregen ze nu als een boemerang recht in hun gezicht terug.  Natuurlijk probeert hoofdredacteur Peter Vandermeersch te redden wat er te redden valt en gaat hij door het stof, maar het geheven vingertje dat ze regelmatig richting “riooljournalisten”opstaken  zal voorlopig wel heel diep weggestopt blijven..

Mediauitglijder 2 was het hele gedoe rondom het programma ’24 uur: tussen leven en dood‘ , waarbij bezoekers/patiënten van het VU medisch centrum, zonder dat ze het wisten, door camera’s van Eyeworks (what’s in a name…) werden gevolgd zodra ze dat MC binnenstapten. De mooie theorie was dat aan iedereen na afloop toestemming zou worden gevraagd of de beelden zouden mogen worden uitgezonden. Als die toestemming er niet zou zijn, dan zouden die beelden vernietigd worden… Beetje de omgekeerde wereld, dat er eerst opnamen van je worden gemaakt en alle medewerkers van de regie dus via allerlei camera’s live kunnen meegenieten, en dat je dan achteraf, als je geen toestemming wil geven, er maar op moet vertrouwen dat die beelden inderdaad niet worden gebruikt.

Toen een persoon  in de publiciteit kwam doordat hij helemaal geen toestemming had gegeven en die publiciteit zich als een olievlek ging verspreiden, rook RTL haar kans en besloot dat programma nog diezelfde avond uit te zenden, onder het mom van het ijzer smeden als het heet is.. De VU wimpelde aanvankelijk alle ophef nog weg, maar toen er steeds meer gevallen naar buiten kwamen van patiënten die geen toestemming hadden gegeven werd het ze toch wat heet onder de voeten, en besloten ze toch maar overstag te gaan en de kaart van het patiëntenbelang te spelen en toestemming voor verdere uitzending in te trekken…

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.