Geplaatst in Dagelijkse leven

A matter of trust

trustVertrouwen; als er een woord is dat 2011 goed omschrijft, dan is het wel vertrouwen, of liever het gebrek daaraan. De economische crisis, Feyenoord en de Katholieke kerk; ansich drie geheel verschillende zaken maar bij alledrie was/is vertrouwen een cruciaal woord in 2011.

De economische crisis blijft maar dooretteren in 2011 doordat het vertrouwen totaal weg is. Of het nu landen, aandelenbeurzen, banken, bedrijven of consumenten zijn; bij allemaal wint het wantrouwen het ruimschoots van het vertrouwen. Alle maatregelen die worden genomen om uit die crisis te komen worden worden bijna vanzelf sceptisch ontvangen.

Bij Feyenoord stond 2011 in het teken van het volledig zichtbaar worden van de malaise waar ze in verkeerden, en in het beetje bij beetje overwinnen van al die problemen. Maar toch overheerst bij een behoorlijk gedeelte van de Feyenoordsupporters de argwaan en hebben ze totaal geen vertrouwen in dat het bestuur er in slaagt alle problemen te overwinnen, met de bestorming van het Maasgebouw als dieptepunt.

Bij de katholieke kerk is de afwikkeling van het seksueel misbruikschandaal dat in 2011 in volle omvang duidelijk werd, de reden dat de buitenwereld met groot wantrouwen kijkt hoe ze daar mee omgaan. Juist bij een instituut waar het draait om geloven is vertrouwen iets waar ze niet zonder kunnen.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, maar als ik mijn geld zou moeten inzetten bij welke van die drie eind 2012 het wantrouwen heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen dan ga ik zonder meer voor Feyenoord. Die Coolsingel is lang genoeg leeg geweest…

In welke mate ben je gevangene van je eigen verleden? Dat is de centrale vraag in het boek Bloedrood is de nacht bij zowel de voor doodslag veroordeelde eigenaar van een paardenranch Paul Hunt, als voor hulpsheriff Bobby Drake.

Om het hoofd nog enigszins boven water te houden houdt Hunt zich, naast zijn verliesgevende paardenranch, bezig met drugssmokkel. Blake probeert in het reine te komen met zichzelf nadat zijn vader, die ook hulpsheriff was, wordt veroordeeld voor drugssmokkel. Nadat een drugssmokkel volledig uit de hand loopt, ontspint zich een steeds bloediger kat en muis spel waarbij naast Hunt en Drake ook onder andere een door het drugssyndicaat ingeschakelde huurmoordenaar betrokken is.

Jager en prooi wisselen voortdurend van rol in dit intelligent en pakkend geschreven thrillerdebuut van Urban Waite. Hij slaagt erin heden en verleden met elkaar te vervlechten en dan weer met elkaar te laten botsen. Een verfilming kan niet lang op zich laten wachten.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.