Geplaatst in Dagelijkse leven

From Russia with love

ruslandNu ik 1,5 week zonder tv heb gezeten maakte dat wel duidelijk wat een ingesleten gewoonte tv kijken eigenlijk is geworden. Maar zonder tv heb ik veel meer tijd voor andere dingen. Hardlopen maar weer eens actiever opgepakt, een flinke stapel stapel dvd’s weggewerkt, en ook de stapel nog te lezen boeken is aanmerkelijk geslonken.

Priceless van William Poundstone, over de psychologie achter getallen is een absolute aanrader! In ‘We zijn ons brein’ van Dick Swaab, ben ik nog volop bezig, dus wellicht dat daar een volgende keer wat meer over komt.

Een paar dvd’s die me van begin tot einde boeiden waren de dvd’s ‘Van Moskou tot Magadan’, van Jelle Brandt Corstius. Ik had een tijd terug al wat fragmenten gezien op tv en die waren toen voldoende aanleiding voor me om de dvd’s te kopen, maar bekeken had ik ze tot vorige week nog niet. Die tv-loze 11 dagen waren een mooie aanleiding om de hele serie te bekijken. Fascinerende serie over Rusland, en ook over hoe weinig we hier eigenlijk van Rusland weten.

Zo’n groot land en eigenlijk horen we alleen wat over Moskou en de Russische politiek. Boeiend om nu eens iets over de rest van Rusland te zien en horen; over de landverhuizing die in Rusland gaande is richting de gebieden waar olie en gas worden gewonnen, en waar het geld, en dus toekomst is/lijkt te zijn. Maar ook wat de gevolgen zijn voor de weinige mensen die achterblijven.

Over hoe groot de invloed is van Rusland in voormalige Sovjetstaten en allerlei deelrepublieken, over de verschrikkingen van de Goelags, en de bizarre wereld van de Kaukasus; natuurlijk de waanzin van het gijzeldrama op een school in Beslan, maar ook de vanzelfsprekendheid in sommige gebieden om als je een vrouw wel ziet zitten, haar te ontvoeren om zodoende met haar te trouwen… en dan van de vrouwen horen dat zij dat ook heel normaal vinden. Maar ook hoe anders treinreizen in Rusland is in vergelijking met hier. Ik ben al tig keer met de trein richting Alpen/Dolomieten geweest, maar die reizen zijn totaal niet te vergelijken met treinreizen in Rusland.

Kortom dvd’s die meer dan de moeite waard zijn om te bekijken, en om zo wat meer te weten te komen over onze grote oosterbuur.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.