Geplaatst in Dagelijkse leven

Zeg ja tegen Europa!

europaWe moeten stoppen met de euro! Nee; we moeten zelfs uit de EU! Het lijkt de laatste dagen mode om steeds krijgshaftigere uitspraken te doen over de Euro. Laat ik dan eens een tegengeluid geven:  we moeten in de EU blijven, we moeten de Euro houden, en ja, we moeten er zelfs alles aan doen om Griekenland en Italië binnenboord te houden.

We all stand together

Waarom? Juist in tijden van tegenspoed moeten we elkaar steunen, en tonen dat we als Europa 1 zijn, in plaats van ons terugtrekken binnen onze eigen grenzen. En ja, het kost heel veel moeite en geld maar dat hoort er nu eenmaal bij als je een verbond met elkaar bent aangegaan: in goede tijden pluk je daar de vruchten van en in mindere tijden, als het met een of meerdere landen slechter gaat, steun je elkaar. Juist door die steun uit te spreken, toon je dat je vertrouwen hebt in de goede afloop en geef je speculanten geen kans om hun vernietigende werk te doen.

Die uitspraken van: “we moeten de gulden terug, want als we die weer hebben dan komt alles goed”, zijn zo naïef dat ze bijna aandoenlijk zijn. Alsof we, toen we de gulden nog hadden, in een soort land van melk en honing leefden….. Dream on; ook toen lag de economie geregeld op haar gat (jaren 30 vergeten? jaren 80 vergeten?).

Times, they are a-changin

Het is nu een nieuwe tijd en daar horen geen grenzen meer bij: Nederland is geen op zich zelf staand land maar is een gedeelte van Europa, en ja, van de wereld. Tijdens vakanties zwerven we over de hele wereld uit en muziek, eten, kleding of wat dan ook halen we uit elke mogelijke uithoek van deze aardkloot vandaan.

Dus laten we alsjeblieft ophouden met dat bekrompen kneuterige terugblikken op die goede oude tijd van de gulden. Laten we niet blijven hangen in vals sentimenteel geneuzel maar ons richten op de toekomst; een Europese toekomst. De handen uit de mouwen steken en gezamenlijk de problemen die er nu zijn oplossen, de zaken hervormen die hervormd moeten worden en er uiteindelijk sterker uit tevoorschijn komen.

Ik ben niet alleen Gouwenaar en Nederlander, maar ook overtuigd Europeaan en wereldburger, dus: Ik zeg ja tegen Europa, en ja tegen de Euro!

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.